Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dvojkolová voľba koriguje radikalizmus aj extrémizmus, tvrdí SaS

Martin Klus
Martin Klus (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

BRATISLAVA - Znovuzavedenie dvojkolovej voľby by znamenalo veľkú zmenu pre naše samosprávy, najmä ak ide o ľudí, ktorí sú zodpovední za milióny eur. Povedal to na dnešnej tlačovej besede poslanec NR SR za SaS Martin Klus. S Jurajom Drobom a Milanom Laurenčíkom na aktuálnu schôdzu predložili návrh novely zákona, ktorým by sa opäť zaviedla dvojkolová voľba predsedov vyšších územných celkov aj starostov obcí a primátorov miest.

"Dvojkolová voľba je dôležitá napríklad aj pri prezidentských voľbách. Ak by sme nemali dvojkolovú, výsledky by vyzerali inak," povedal Klus a uviedol príklad z roku 2004, keď v prvom kole volieb vyhral jednoznačne Vladimír Mečiar a v druhom kole sa to výrazne otočilo, keď sa Ivan Gašparovič stal prezidentom SR. Dodal aj to, že ak by sme mali jednokolovú voľbu prezidenta, Robert Fico by bol dnes hlavou štátu.

Poslanci z vládnej koalície zaviedli pred regionálnymi voľbami jednokolovú voľbu a "ukázalo sa, že si vykopali vlastnú jamu, do ktorej spadli," podotkol. Podľa neho dvojkolová voľba koriguje radikalizmus aj extrémizmus. "Pokiaľ ide o komunálne voľby, v mestách a obciach rozhodujú ľudia, ktorí nemajú mandát ani od sedem percent obyvateľov," uviedol s tým, že mnohí primátori a starostovia majú podporu len okolo 12 až 15 percent voličov. V takom prípade podľa neho nemožno hovoriť o demokracii.

Liberáli navrhujú opätovne zaviesť dvojkolovú voľbu predsedov vyšších územných celkov a navyše ju zaviesť aj pre voľbu starostov obcí a primátorov miest. Poslanci národnej rady budú o návrhu hlasovať dnes. Návrh predkladajú poslanci za SaS Martin Klus, Juraj Droba a Milan Laurenčík. Znovuzavedenie dvojkolovej voľby predsedov vyšších územných celkov a jej zavedenie aj pre voľbu starostov obcí a primátorov miest by znížilo podľa nich nepredvídateľnosť, ktorú so sebou jednokolový systém nesie.

Viac o téme: SaSMartin KlusDvojkolové voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu