Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico: Smer-SD by za prezidentského kandidáta mohol podporiť Lajčáka

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Smer-SD by mohol za prezidentského kandidáta podporiť Miroslava Lajčáka, súčasného ministra zahraničných vecí a úradujúceho predsedu Valného zhromaždenia OSN. Povedal to premiér Robert Fico (Smer-SD) v rozhovore pre týždenník Plus sedem dní, na ktorý upozornil Denník N.

"Sú ľudia v Smere-SD alebo spojení so Smerom-SD, ktorí na verejnosti nie sú vnímaní až tak stranícky... Osobne vnímam napríklad Mira Lajčáka ako veľmi silného človeka, ktorý by mal právo uchádzať sa o takúto pozíciu," povedal Fico pre týždenník.

Premiér tiež uviedol, že "si nie je istý, či má byť Smer-SD štvrtýkrát vo vláde, lebo by to stranu mohlo zničiť". "Diskutujeme o tom, či máme za každú cenu bojovať o pozíciu v novej vláde, pretože účasť Smeru-SD vo štvrtej vláde po sebe by mohla mať pre stranu devastujúce účinky," priznal Fico s tým, či možno nezaujať pozíciu silnej opozície, ktorá sa znovu nadýchne a ponúkne nové kádre.

Premiér nedávno potvrdil, že za prezidenta kandidovať nebude. Súčasný prezident SR Andrej Kiska zverejní rozhodnutie o tom, či bude opätovne kandidovať na túto funkciu, najneskôr do septembra 2018.

Lajčák: Otázka kandidatúry na prezidenta nie je momentálne na stole

Minister zahraničných vecí a predseda 72. Valného zhromaždenia OSN Miroslav Lajčák si váži, že sa jeho meno spomína v súvislosti s možnou kandidatúrou na prezidenta, ale momentálne má na práci iné veci. Povedal to dnes po rokovaní vlády pre novinárov. Na otázku, či si vie predstaviť, že by za prezidenta kandidoval, Lajčák odpovedal „nepredstavujem si to“. O tom, že by Lajčák mohol byť dobrým kandidátom na prezidenta, hovoril pre týždenník Plus sedem dní premiér Robert Fico.

Na otázku, či už o tom počul, Lajčák povedal, že už o tom čítal, váži si, že sa jeho meno v tejto súvislosti spomína, ale s premiérom Robertom Ficom to neriešil. „Riešim to, čo mám tu a teraz. Teraz mám dve dôležité funkcie, neriešim takúto otázku,“ povedal ďalej Lajčák s tým, že je predčasné o takom niečom hovoriť.

Lajčák by bol dobrým kandidátom na prezidenta aj podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). „To, čo dosiahol Miro Lajčák za posledné roky, ho tak trošku do určitej miery predurčuje k tomu, aby sa ako skúsený a úspešný diplomat, teoreticky, ak by mal záujem, uchádzal o túto funkciu,“ povedal šéf rezortu vnútra.

Viac o téme: Prezidentské voľbyRobert FicoSmer-SDMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu