Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Personálne čistky v Smere, Fico priznal zmeny v strane: Padli prvé mená

Predseda vlády SR Róbert Fico na tlačovej konferencii o výsledkoch volieb do VÚC. Zobraziť galériu (4)
Predseda vlády SR Róbert Fico na tlačovej konferencii o výsledkoch volieb do VÚC. (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Najsilnejšia strana na Slovensku utrpela v župných voľbách veľkú porážku. Robert Fico si napriek tomu myslí, že z volieb v podstate vyšli ako víťazi, keďže mali najvyšší počet poslancov. Personálne zmeny v radoch predsedov podľa Fica nenastanú, no bude rešpektovať názor ostatných členov strany. Na nižších úrovniach by mali padnúť prvé mená.

Takmer týždeň čakala verejnosť na vyjadrenie predsedu strany Smer k župným voľbám. Zatiaľ čo z pohľadu všetkých utrpel Fico porážku, premiér o debakli nechcel ani počuť. Máme najviac poslancov, tie najsilnejšie opozičné strany, ktoré vykrikujú – ako SaS – majú mizivé percentá.” Priznal, že chcel dosiahnuť viac, no Smer je aj naďalej najsilnejšou stranou. Smer je strana, ktorá ostáva naďalej rozhodujúcou silou na Slovensku, na tom nezmeníte nič, aj keby ste chceli,” povedal počas piatkovej tlačovej konferencie. 

Predseda vlády SR Róbert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)


Podráždený Fico po voľbách Kaliňákovi a Richterovi verí: Debakel, fiasko? Vyhrali sme!


Fico priznal, že nastanú zmeny

Najdiskutovanejšou témou sa počas uplynulých dní stali personálne zmeny, ktoré vraj majú v strane nastať. Premiér zmeny v radoch podpredsedov zmeny odmieta. „Nie je však dôvod, aby z vedenia strany odstupovali nejakí podpredsedovia,” povedal šéf vlády. Podľa vlastných slov však rešpektuje názory svojich podpredsedov a zmeny na iných úrovniach nevylučuje. Peter Pellegrini a Marek Maďarič načrtli isté zmeny. Každý má právo povedať svoje videnie sveta,” povedal premiér.

Predseda vlády SR Róbert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Padli prvé mená

Podľa našich informácií boli už počas prvého stretnutia strany Smer-SD známe prvé mená. Na miestach krajských predsedov by mali skončiť Renáta Zmajkovičová v Trnave a Stanislav Kubánek v Prešove. Zmajkovičová reagovala na jej možný odchod z pozície prekvapivo.


PRVÉ FOTO Fica na verejnosti po štyroch dňoch: POTVRDENÉ V Smere bude personálne zemetrasenie


K tomu, či by na základe nepriaznivého výsledku odstúpila, sa nevyjadrila. Na akúkoľvek stranícku funkciu, a nielen stranícku funkciu, kedykoľvek, v akomkoľvek období za akýchkoľvek okolností stojí v rade najmenej desať netrpezlivých a nervóznych uchádzačov,” napísala Topkám Zmajkovičová.

Kubánek odpovedal veľmi stroho. „O personálnych otázkach hovoríme na straníckej pôde.” Krajský predseda však povedal, že rešpektuje výsledky volieb a o personálnych otázkach bude hovoriť na pôde strany Smer-SD.

Žiadajú Kaliňákovu hlavu

Viacerí funkcionári Smeru na rôznych úrovniach vinia z prehry dlhoročné popredné tváre strany. Za prehrou vidia rôzne kauzy, ktoré stelesňujú najmä do osoby ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ten by mal podľa nich ako šéf rezortu skončiť. Kaliňák sa však bráni tým, že tí čo voľby prehrali, sa snažia svoj neúspech hodiť na neho. 

Kaliňák o Ficovi a transportéroch

Podľa jeho slov nepreberali na stredajšom rokovaní vlády žiadne personálne zmeny v Smere, ani to, ako sa premiér po neúspešných župných voľbách cíti. Mali sme všeobecnú debatu o bodoch, ktoré boli dneska na vláde.” Potvrdil však, že isté personálne zmeny sa udejú: ​„Aj ja si myslím, že sa nejaké personálne zmeny budú diať.”

Maďarič kritizoval ako prvý

Najväčším kritikom bol po fiasku vo voľbách podpredseda strany a minister kultúry Marek Maďarič a ľudia okolo neho. Zopakoval, že výsledok volieb bol pre Smer-SD prehrou. Ak v Smere nechceme v tomto trende pokračovať, musíme urobiť výrazné zmeny na viacerých úrovniach strany, a to politické, programové aj personálne,” vyhlásil. Pridal sa k nemu aj Ján Podmanický, ktorý takisto vidí za zlyhaním aj ľudí z vedenia strany.

Vicepremiér a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrinni takisto pripustil personálne zmeny v strane. Musíme hľadať spôsob, ako pokračovať ďalej tak, aby strana bola úspešná v komunálnych aj parlamentných voľbách. Ak neurobíme vôbec nič, pokles bude pokračovať,” myslí si.

Richter zahmlieva

„Individuálny názor je dôležitý, ale dôležitejší je kolektívny prístup. To, čo bolo treba povedať, sme povedali, teraz je potrebné veci analyzovať,” dodal. K otázke personálnych zmien v Smere vyjadril vágne. „My robíme desiatky zmien aj v bežnom roku, ale to je život. Nedá sa vylúčiť, že budú zmeny, ale to je prirodzené,” povedal.

Ján Richter o Ficovi

Neúspešní župani sú pripravení prevziať zodpovednosť

V sobotu vo voľbách neuspel ani krajský predseda strany v Košiciach Richard Raši. Myslím, že moju prehru spôsobila súhra viacerých faktorov: mobilizácia voličov protikandidáta, voľba proti strane Smer-SD a rolu zohrali aj košické témy,“ povedal Raši.

Richard Raši
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

V Žilinskom kraji neuspel v súboji o post predsedu samosprávneho kraja kandidát Smeru Juraj Blanár. Kandidoval som za poslanca regionálneho parlamentu vo volebnom obvode Čadca, kde Blanára volila drvivá väčšina ľudí. Som presvedčený, že neúspechy niektorých kandidátov neboli spôsobené ich zlyhaním, ale niektorých iných funkcionárov v Smere. Mali by sme si v pokoji vyhodnotiť, čo bol hlavný problém,” uviedol Podmanický.

Všetci menovaní potvrdili, že pokiaľ vedenie strany vyhodnotí ich zodpovednosť, sú pripravení odstúpiť. Aj minister hospodárstva Peter Žiga tvrdí, že nemá problém vyvodiť osobnú zodpovednosť za výsledok v župných voľbách, pokiaľ strana rozhodne, že aj on nesie zodpovednosť.

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákRenáta ZmajkovičováStanislav Kubánek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu