Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podráždený Fico po voľbách Kaliňákovi a Richterovi verí: Debakel, fiasko? Vyhrali sme!

Robert Fico Zobraziť galériu (8)
Robert Fico (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Napätie ohľadom povolebnej situácie v Smere kulminuje, šuškalo sa o množstve personálnych zmien. Na tlačovej konferencii sa po piatich dňoch od volieb konečne rozhodol prelomiť mlčanie aj šéf strany Robert Fico.

TLAČOVKU ROBERTA FICA STE MOHLI SLEDOVAŤ NAŽIVO:

16:40 SaS sa vyjadrila takto:

„Fakty sú nasledovné: Smer mal po minulých voľbách 6 županov, teraz má 2 županov. Opozícia mala po minulých voľbách 1 župana, teraz má 5 županov. Kandidáti na županov na hlasovacom lístku s podporou Smeru získali 284 560 hlasov. Kandidáti na županov s podporou spojenej demokratickej opozície získali 357 409 hlasov, teda o vyše 72 000 viac ako kandidáti Smeru. Demokratická pravicová a podľa premiéra Fica vraj neexistujúca alternatíva sa na rozdiel od vládneho zlepenca dokázala spojiť a do týchto volieb išla spolu aj čo sa týka poslancov a Smer-SD porazila. Smer získal 88 poslancov, strany demokratickej pravicovej alternatívy 105 poslancov. Robert Fico prehral voľby a ukazuje trápne grafy, ktoré sa podobajú na Kažimírove grafy, ale fakty nezakryje. Robert Fico má rovnakú sebareflexiu ako Vladimír Mečiar a rovnako tak aj dopadne."

16:25 Fico sa snaží prekryť výsledky volieb, tvrdí OĽaNO

Namiesto toho, aby Robert Fico priznal porážku, snaží sa prekryť výsledky volieb počtom poslancov, reagovala na tlačovú besedu premiéra a predsedu strany Smer-SD líderka hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) Veronika Remišová.

„Namiesto toho, aby Robert Fico priznal porážku, keďže Smer získal jediného župana za svoju stranu, snaží sa prekryť výsledky volieb počtom poslancov. Treba si uvedomiť, že župné zastupiteľstvo má úplne iné postavenie ako národná rada. Reálny výkon moci je v rukách župana, pretože ten je priamo volený ľuďmi, na rozdiel od členov vlády, ktorí sa zodpovedajú NR SR," uviedla Remišová v stanovisku, ktoré poskytol hovorca hnutia OĽANO Matúš Bystriansky.

15:34 „Skorumpovaný Fico tušim dostal s Kapitánom rovnakú infekciu mozgu - obaja prezentujú debakel vo voľbách ako svoje bravúrne víťazstvo. Na druhej strane je to dobré znamenie, lebo ten, kto nedokáže priznať porážku, nie je schopný žiadnej sebareflexie, t.j. koniec zlodejov je nezvratný," odkazuje šéf OĽaNO Igor Matovič.

Status Igora Matoviča
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB / Igor Matovic)

15:29 Na Fica reagujú opoziční politici. Ľubomír Galko si servítky pred ústa nedával:

„Tak sme sa od obyvateľa Bašternákovho bytu práve teraz v priamom prenose dozvedeli, že víťazom VÚC je vlastne Smer - SD, líder opozície v týchto voľbách prepadol a on aj celé vedenie SaS by malo vyvodiť za náš prepadák vo voľbách zodpovednosť. Toto nevymyslíš, to je Majster Poriadok osobne".

Ľubomír Galko
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB / Ľubomír Galko)

15:24 Tlačovka sa skončila.

15:22 O úspechu vraj nehovorí a odkazuje, aby médiá neprekrucovali jeho slová. Na otázky o tom, či kauzy neprispeli ku pádu Smeru, odpovedá stále rovnako.

15:20 SaS vraj prerazila dno, všetci podpredsedovia Smeru majú jeho absolútnu dôveru.

15:17 „Smer je strana, ktorá ostáva naďalej rozhodujúcou silou na Slovensku, na tom nezmeníte nič, aj keby ste chceli," pokračuje v obviňovaní médií. Pustil sa aj do agentúry SITA.

Robert Fico
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

15:16 „Všetci ste hovorili o fiasku a debakli,“ ukázal Fico na graf s tým, že získal najviac poslancov a nevidí v týchto voľbách žiadny debakel. „Ak máme najviac poslancov, tak tie najsilnejšie opozičné strany ktoré vykrikujú ako SaS majú mizivé percentá."

15:14 Opäť kritizuje slovenské médiá.  „Vybral som si čas, aby som pozoroval atmosféru. Vyzeralo to ako občianska vojna. Slovensko je jedna z najslobodnejších krajín na svete, pokiaľ ide o slobodu tlače a médií, ale slovenské médiá s týmto nevedia narábať," tvrdí. 

15:13 Premiér vraj mlčal naschvál, aby sledovali atmosféru po vyhlásení volieb. Nazval ju hystériou.

15:12 Fico zablahoželal všetkým, ktorí uspeli, ale aj tým, ktorí neuspeli. „Teším sa na spoluprácu s novými županmi. Ako predseda vlády chcem oceniť porážku extrémizmu. Fašizmus sa nám po zemi plíži,“ povedal.

15:10 „Ako predseda vlády chcem zdôrazniť, že Slovenská republika potvrdila v týchto voľbách, že je štandardnou demokratickou krajinou. Nech je toto odpoveďou pre tých, ktorých označujú Slovenskú republiku za mafiánsky štát," odkazuje Fico.

Robert Fico
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

15:08 Po chválení pokračuje Fico župnými voľbami. Ako predseda vlády ďakuje Slovákom, ktorí volili. „Na týchto voľbách sa zúčastnilo viac ľudí, ako sme očakávali a ako ukazovali prieskumy," povedal.

15:07 Fico sa vyjadruje k novelizácii zákona k podpore najmenej rozvinutých regiónov a okresov na Slovensku - má ísť o 15 konkrétnych okresov.

15:04 „Niektoré krajiny, ktoré budú chcieť postupovať rýchlejšie a integrovať sa, budú mať takú možnosť, Teraz je to iniciatíva PESCO,“ povedal premiér na adresu jadra EÚ.

15:02 Premiér informuje o európskej iniciatíve PESCO. Je to vraj dobrovoľné, Slovensko sa k nej jednoznačne politicky prihlásilo.

14:59 Fico sa ospravedlňuje za meškanie, mal vraj rokovania. Konferenciu chce rozdeliť na dve časti.

14:57 Tlačová konferencia sa začala s meškaním 27 minút.

Robert Fico
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Vo vedení Smeru má podľa dnešných informácií SITA narastať tlak na odstúpenie podpredsedu strany Roberta Kaliňáka, čo majú požadovať až piati ďalši podpredsedovia. Pätica má taktiež požadovať aj odchod Jána Richtera z pozície ministra práce. Zmeny by sa mali týkať aj ďalších veľkých mien, ako sú Juraj Blanár, Stanislav Kubánek, Jana Laššáková či Renáta Zmajkovičová.

Fico zatiaľ mlčal a k voľbám sa vyjadroval väčšinou podpredseda Smeru Peter Pellegrini, aj Kaliňák s hodnotením počkal až do stredy. Premiér rovnako chýbal aj na utorkovom rokovaní užšieho vedenia strany, ukázal sa až v stredu.

Na správu agentúry SITA reagovalo viacero členov vedenia. Ako uviedol Fico, považuje ich za vymyslené a vykonštruované s cieľom rozohrať účelové spravodajské hry. „Podpredseda strany Robert Kaliňák, ako aj ostatní podpredsedovia majú jeho plnú dôveru. Vzájomne spolu diskutujú, naposledy sa tak stalo v stredu popoludní. Ďalšie rozhovory budú pokračovať,“ uvádza sa v stanovisku Smeru.

Podobne sa vyjadril aj Pellegrini, ktorý správy označil za zavádzajúce a nepravdivé, Peter Kažimír ich dokonca označil za blbosť. „Pripájam sa k vyhláseniam podpredsedov za stranu SMER-SD a vyzývam agentúru SITA, aby zverejnila svoj zdroj týchto informácií, inak to považujem za novinársku kačicu," vyjadril sa zas Blanár.

„Je nehorázne, čo sú ľudia schopní urobiť kvôli senzácii a poškodeniu iného. Je ešte horšie, ak sa k dezinformáciam a klamstvám zníži tlačová agentúra. V tomto pripade Sita!! Vážené dámy a páni, aj keď by si to mnohí želali,to čo píšete o podpredsedoch Smeru-SD je výmysel!!! Mám na to jasný dôkaz, sedel som so 4-mi na kávičke a pokojnej debate, aká nám bola vždy vlastná! Nech všetkych neprajníkov aj roztrhne," reagoval zas na Facebook Martin Glváč.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu