Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Únikov tajných materiálov je menej, ľudský faktor sa však nedá ovplyvniť, tvrdí Kaliňák

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Počet únikov utajovaných materiálov v poslednom čase poklesol, ľudský faktor sa však v tejto oblasti nedá ovplyvniť. Po zasadnutí vlády to v súvislosti s medializovaným únikom dokumentu, ktorý sa údajne zaoberá vyšetrovaním predsedu parlamentu Andreja Danka, uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

"Kompetencie v tejto oblasti na mojej strane nie sú. Môžem len diskutovať s policajným prezidentom o zvýšení zabezpečenia informačných zdrojov," vyhlásil. Minister zároveň pripomenul, že kriminalistické informácie sú v utajovanom režime pre ich často nízku dôveryhodnosť. "Častokrát v minulosti dochádzalo k ich zneužívaniu," uviedol. Povinnosti zo zákona majú podľa ministra tí, čo takéto veci nájdu. "Majú ich odovzdať polícii a príslušné orgány začnú konať," dodal.

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS) v rozprave k odvolávaniu ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) vyhlásila, že dostala utajenú kriminálnu informáciu z NAKA, ktorá hovorí o podozreniach z korupcie predsedu Národnej rady a SNS Andreja Danka. „Ide o informáciu od zdroja, ktorý polícia vyhodnotila najvyšším stupňom dôveryhodnosti – A1. Podľa kriminálnej informácie by mal byť predseda parlamentu Andrej Danko zapletený do korupčného škandálu v súvislosti s eurofondmi pod ministerstvom školstva,“ povedala Nicholsonová. Informácia je z 19. augusta 2016. Polícia následne zverejnila stanovisko, podľa ktorého k osobe predsedu NR SR Andreja Danka nevedie a ani v minulosti neviedla trestné konanie pre podozrenie z akéhokoľvek trestného činu. Pôvod dokumentu vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra.

Viac o téme: Robert KaliňákAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu