Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Koaličná kríza? Žiadna nebola, tvrdí poslanec Smeru: Tvrdý odkaz opozície

Miroslav Číž
Miroslav Číž (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - My sme v parlamente žiadnu koaličnú krízu v zásade necítili, my nemáme žiaden problém spolupracovať. Dnes to v relácii TA3 V politike uviedol poslanec NR SR Miroslav Číž (Smer-SD), podľa ktorého sú otázky politického marketingu a záujmy, ktoré obhajujú jednotlivé strany, súčasťou politického života.

Číž pripustil isté problémy na ministerstve školstva, na ktoré bola sústredená veľká pozornosť. „Ako počúvam kolegov, nech by sa fondy rozdelili akokoľvek, tak by zaznievali presne tieto isté slová,“ uviedol poslanec a dodal, že tlak spoločnosti bol veľký a hľadanie mechanizmu riešenia koaličné strany na chvíľu od seba odtlačil.

Poslankyňa Natália Blahová (SaS) sa Miroslava Číža v rámci diskusie spýtala, či bol v dobe koaličnej krízy v inom parlamente a pripomenula, že ani dve hodiny pred hlasovaním o dôvere ministrovi Richterovi vládni poslanci nevedeli, ako to dopadne.

„Nemôžeme ani náhodou hovoriť o tom, že parlamentu sa vládna kríza nedotkla, pretože ani oni sami neboli dohodnutí na tom, či podporia alebo nepodporia ministra svojej vlastnej vlády,“ povedala Blahová na TA3 a dodala, že je naivné presviedčať ľudí, že kríza sa vládnych poslancov nedotkla.

Nemáme alternatívu, tvrdí Zelník

Podľa podpredsedu SNS Štefana Zelníka nemá súčasná vláda alternatívu. „Keby boli predčasné voľby, prehral by v prvom rade občan. Ten chaos, ktorý by tu vznikol, si nevieme ani predstaviť. Vieme dobre, aké sú nálady medzi obyvateľstvom a voľby, ktoré by sa opakovali, by možno dopadli rovnako, možno by nikto nebol schopný zostaviť vládu. Nechať v tomto stave Slovenskú republiku by bola veľká nezodpovednosť,“ povedal v diskusii Štefan Zelník, podľa ktorého si koaliční partneri veci vyjasnili, podpísali dodatok ku koaličnej zmluve a z tohto hľadiska žiaden vážny spor, pre ktorý by vláda mala skončiť, nebol.

Morálny rozvrat, upozorňuje Blahová

Natália Blahová nadviazala na Zelníkové slová a povedala, že súčasná vláda naozaj nemá alternatívu. „Nemá alternatívu v tom bezbrehom rozkrádaní verejných zdrojov, nemá alternatívu v tom morálnom rozvrate, ktorý priniesla a v tom chaose, do ktorého občanov zasvätila,“ uviedla Blahová a upozornila na „nóvum“, že sa prijímajú dodatky ku koaličnej zmluve, ktorá je de facto vypovedaná.

Podľa poslankyne táto kríza nebola iba komunikačným nedorozumením, ako sa snažia vládni predstavitelia prezentovať. „Toto bola tá pravá kríza, ako má vládna kríza vyzerať. Ale v tejto kríze nešlo o hodnoty, ale o obchod, boj o moc a boj o preferencie,“ povedala Blahová a dodala, že SaS ako strana odborníkov je vhodnou alternatívou, ktorej sa predstavitelia súčasnej vlády boja.

Politické nominácie sú rakovinou spoločnosti

Poslanec NR SR Jozef Viskupič (OĽaNO) v diskusii uviedol, že dohoda Smeru-SD, SNS a Mostu-Híd o vytvorení okresných a krajských koaličných rád je nenormálna vec.

„My v OĽaNO máme za to, že politické nominácie sú rakovinou spoločnosti. A my sa dozvedáme, že riešením koaličnej krízy je organizácia nejakých okresných politbýr, ktoré majú definovať odborníkov na základe straníckej knižky,“ povedal Viskupič a dodal, že jediné, čo dodatok ku koaličnej dohode spôsobil, je to, že viac nebude relevantná iba jedna stranícka knižka, ale tri.

„Oni to interpretujú ako komunikačné nedorozumenie, my hovoríme, že dodatok hovorí o reálnom rozdelení moci a pozícií vo verejnej a štátnej sfére,“ dodal poslanec.

Viac o téme: Koaličná krízaMiroslav Číž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu