Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kritizovaná novela o ÚPN dostala zelenú: Kresák sa stavia koalícii, Pfundtner podpis stiahla

Peter Kresák a Béla Bugár
Peter Kresák a Béla Bugár (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Opozíciou aj verejnosťou kritizovanú novelu zákona o pamäti národa dnes odporučil Ústavnoprávny výbor NR SR schváliť. Napriek tomu, že väčšina koaličných poslancov dnes na výbore návrh odporučila plénu schváliť, poslanec za Most-Híd Peter Kresák sa hlasovania zdržal. Nevie si predstaviť, že by podporil legislatívny návrh, v ktorom sa ruší funkcia konkrétnej osoby, v tomto prípade predsedu Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ondreja Krajňáka. Poslanci NR SR návrh novely prerokujú v druhom čítaní počas nadchádzajúcej schôdze parlamentu.

Jeden z predkladateľov novely poslanec za SNS Jaroslav Paška dnes uviedol, že zákonom po personálnej stránke v ÚPN nič nemenia. „Snažíme sa postupovať korektne, aby zostal šéf pracovať v úrade, snažili sme sa vytvoriť podmienky, aby Dozorná a Správna rada ÚPN mohli svoje výhrady naplniť pri ďalšom výkone svojej funkcie,“ odôvodnil na výbore Paška. Podľa neho „ÚPN nefunguje dobre, keď jeho zložky sa navzájom spochybňujú. Nerobí to dobré prostredie na to, aby skúmal to obdobie, ktoré skúmať má“.

Poslanec z Mosta-Híd Peter Kresák s návrhom novely nesúhlasí a podľa neho to nie je právne čisté riešenie. „Jedine zaviesť do zákona dôvod, pre ktorý by ho bolo možné z funkcie odvolať a ak sa naplní, tak človek príde o funkciu. Ale aby zanikla niekomu funkcia, s tým mám problém,“ povedal Kresák.

Opoziční poslanci z OĽaNO a SaS vystúpili proti novele zákona už pred rokovaním v prvom čítaní, aj dnes Ondrej Dostál (SaS) vyjadril názor, že návrh je čisto účelový. „Predkladatelia sa chcú zbaviť súčasného šéfa ÚPN,“ povedal s tým, že zákon podľa neho rieši personálny konflikt vo vedení ÚPN. Poslanec Ján Marosz (OĽaNO-NOVA) dnes navrhoval, aby predkladatelia návrh novely z rokovania parlamentu stiahli. Jeho návrh však neprešiel.

Koaliční poslanci Jaroslav Paška (SNS), Mária Janíková (Smer-SD), Edita Pfundtner (Most-Híd), Ľubomír Želiezka (Smer-SD) a Martina Šimkovičová (nezaradená) predložili na júnovú schôdzu parlamentu návrh novely zákona o sprístupnení dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek štátu 1939 - 1989 a o založení Ústavu pamäti národa a o doplnení niektorých zákonov (zákon o pamäti národa).

Návrh novely upravuje podrobnosti o vzniku a činnosti organizačných zložiek, o ich postavení a vzťahy medzi nimi, ktoré upravuje organizačný poriadok. Výkon funkcie doterajšieho predsedu Správnej rady ÚPN by sa schválením novely skončil k 15. októbru 2017, pričom doterajší predseda správnej rady Ondrej Krajňák naďalej ostane členom tejto rady do konca funkčného obdobia, na ktoré bol zvolený, teda do roku 2019. Ak poslanci novelu schvália, účinná by mala byť od 15. októbra 2017.

Navrhovaným znením zákona sa štatutárnym orgánom stáva Správna rada ústavu ako kolektívny orgán. To znamená, že ním už nebude len samotný predseda správnej rady. Predkladatelia argumentujú, že nové riadenie bude efektívnejšie a transparentnejšie.

Ľudskoprávny výbor o ÚPN nerokoval

Členovia parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny mali dnes rokovať o novele zákona o pamäti národa, proti ktorej vystupuje Ústav pamäti národa (ÚPN), opozícia aj verejnosť. Výbor však nebol uznášaniaschopný. Za koalíciu prišla na zasadnutie len Edita Pfundtner (Most-Híd). Výbor sa znova uskutoční v utorok (5.9.) o 11.00 h.

„Neviem, či to mám brať tak, že sa hanbia verejne diskutovať o problémoch, ktoré sú v ÚPN,“ uviedla predsedníčka výboru Erika Jurinová (OĽaNO). Jedna členka výboru sa podľa jej slov ospravedlnila s predstihom, ďalší traja sa ospravedlnili tesne pred začatím výboru a ostatní až po tom, čo sa im ozvala tajomníčka výboru.

Koalícia chce novelou dosiahnuť, aby súčasný šéf ústavu Ondrej Krajňák skončil vo funkcii 15. októbra 2017. Ostane však členom správnej rady, a to do konca funkčného obdobia, na ktoré bol zvolený. Po novom má byť štatutárom ÚPN správna rada ako kolektívny orgán, nielen samotný jej predseda. Podľa predkladateľov bude nový model riadenia efektívnejší a transparentný.

Proti novele vznikla aj občianska iniciatíva Pamätaj, ktorá žiada stiahnutie koaličnej novely zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN) z rokovania parlamentu. Podpisovú výzvu na stiahnutie novely spustila iniciatíva pred mesiacom. Medzitým sa k iniciatíve pridali aj známi slovenskí herci – Emília Vášáryová, Dominika Kavaschová, Richard Stanke, Štefan Bučko, Jakub Malota.

Pfundtner stiahla podpis

Poslankyňa Národnej rady SR z Mosta-Híd Edita Pfundtner stiahla svoj podpis z návrhu novely zákona o pamäti národa, ktorú kritizuje Ústav pamäti národa (ÚPN), opozícia aj verejnosť. TASR to potvrdila Pfundtner, ktorá tak už nie je spolupredkladateľkou návrhu.

Na dnešnom rokovaní parlamentného ľudskoprávneho výboru chcela predložiť pozmeňujúci návrh k novele, ale nemohla, keďže na zasadnutie prišlo málo poslancov a výbor tak nerokoval. Naďalej je pripravená ho predložiť, ale až po tom, čo bude vyrokovaná podpora pozmeňováku v koalícii. Od podpory pozmeňujúceho návrhu bude závisieť aj podpora Mosta-Híd celej novele.

Viac o téme: Ústav pamäti národaÚPNOndrej Krajňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu