Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Boj proti novele ÚPN pokračuje: Aktivisti odovzdali už 7 500 podpisov, výzva aj od KDH

Juraj Šeliga
Juraj Šeliga (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Aktivisti z občianskej iniciatívy Pamätaj odovzdali do podateľne parlamentu 7 500 podpisov za stiahnutie novely zákona o pamäti národa a výzvu vládnym poslancom, aby svoju novelu zákona stiahli. Ako pred budovou Národnej rady SR povedala jedna z aktivistiek Mária Zelenayová, sú iniciatíva mladých ľudí, ktorým záleží na našej histórii a na slobodnom ústave pamäti národa

"Lebo vieme, že z našej histórie sa môžeme poučiť," povedala. Juraj Šeliga z iniciatívy Pamätaj vyzval poslancov k odbornej širokej diskusii. "Nie sme politickí, nám ide o odbornú diskusiu. Veríme, že novelu stiahnu. Personálny problém sa nerieši novelou, ktorá je šitá horúcou ihlou na mieru," povedal. Ak koaliční predkladatelia návrh nestiahnu, dnešné hlasovanie o novele bude dôkazom toho, či poslanci počúvajú hlas mladých ľudí. Podľa Šeligu by mali diskutovať o tom, akým obdobím by sa mohol ÚPN v budúcnosti zaoberať a aj o tom, ako ústav riadiť.

Juraj Šeliga pripomenul, že predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč na rokovaní ľudskoprávneho výboru prejavil ochotu diskutovať. Aktivisti ho požiadali, aby novelu stiahol. „Jeho odpoveď bola, že v Smere si to premyslia. Rovnako verejne deklarovali problém s novelou poslanci strany Most- Híd,“ uviedol Šeliga a dodal, že Most-Híd, ktorý v názve nesie označenie „občianska strana“, novelu nepodporí a bude diskusia. Podľa Šeligu ide politikom v prípade novely zákona o ÚPN o riešenie personálneho či vzťahového problému a nie o komplexnú reformu, či odbornú diskusiu o ÚNP.

Zákonodarcovia začnú už dnes predpoludním rokovať o kritizovanom návrhu novely zákona o pamäti národa. Podľa návrhu koaličných predkladateľov by súčasný šéf ÚPN skončil svoju funkciu predčasne, a to 15. októbra 2017. Koaliční poslanci navrhujú, aby sa štatutárnym orgánom stala správna rada ako kolektívny orgán. Opozícia tvrdí, že návrh je účelový a namierený voči šéfovi ÚPN Ondrejovi Krajňákovi.

Poslankyňa Edita Pfundtner (Most-Híd) ako jediná z predkladateľov svoj podpis k návrhu stiahla. V pléne počas rozpravy plánuje predložiť pozmeňovací návrh, ktorý myslí na všetky kultúrno-spoločenské podujatia, čo ÚPN robí. Pozmeňovací návrh neumožní do budúcna voľbu predsedu Správnej rady ÚPN v národnej rade. Navrhuje tiež, aby bola zabezpečená pravidelnosť zasadnutí Správnej rady a aby zasadala aspoň raz za dva mesiace. Návrh predloží, ak získa dostatočnú podporu od koaličných poslancov.

Poslancov vyzýva aj KDH

Kresťanskí demokrati vyzývajú poslancov NR SR a osobitne poslancov Mosta-Híd, aby nepodporili novelu zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN). „Veríme, že všetci poslanci sa budú správať zodpovedne a zachovajú ústav, ktorý sa stará o odkrývanie právd našej minulosti,” povedal europoslanec za KDH Ivan Štefanec, ktorého stanovisko sprostredkoval hovorca hnutia Stano Župa. Ivan Štefanec pripomenul, že kresťanskí demokrati už v máji zorganizovali tlačovú konferenciu, na ktorej novelu zákona odmietli. Následne otvoreným listom vyzvali Bélu Bugára, aby poslankyňa Edita Pfundtner stiahla svoj podpis z návrhu novely, čo napokon aj urobila.

Kresťanskí demokrati v stanovisku uvádzajú, že si vážia všetky iniciatívy, ktoré vznikli na podporu zachovania súčasnej štruktúry ÚPN. "Ide nám spoločne o to, aby bol úrad funkčný a aby pracoval tak, ako má." Ako uviedol europoslanec Ivan Štefanec, novela zákona, ktorá je predložená na schválenie parlamentom, je účelová a má sa ňou pomôcť len bývalému českému ministrovi financií Andrejovi Babišovi, ktorý so svojím hnutím ANO kandiduje v jesenných parlamentých voľbách.

Koaliční poslanci Edita Pfundtner (Most-Híd), Jaroslav Paška (SNS), Mária Janíková (Smer-SD), Ľubomír Želiezka (Smer-SD) a Martina Šimkovičová (nezaradená) predložili na júnovej schôdzi NR SR návrh novely zákona o Ústave pamäti národa. Návrh novely upravuje podrobnosti o vzniku a činnosti organizačných zložiek, o ich postavení a vzťahy medzi nimi, ktoré upravuje organizačný poriadok.

Výkon funkcie doterajšieho predsedu Správnej rady ÚPN Ondreja Krajňáka by sa schválením novely skončil k 15. októbru 2017. Navrhovaným znením zákona sa štatutárnym orgánom stáva správna rada ústavu ako kolektívny orgán. To znamená, že ním už nebude len samotný predseda správnej rady.

Jurinová vyzýva na stiahnutie návrhu

Poslankyňa NR SR za OĽaNO-NOVA Erika Jurinová vyzvala predkladateľov novely zákona o pamäti národa, aby stiahli svoj návrh z rokovania parlamentu. Ako povedala dnes v rozprave k návrhu, predložená novela je zlá, nespravodlivá a protiústavná. "Zakladateľ ÚPN Ján Langoš vedel, aké politické tlaky boli, sú a budú, preto dal predsedovi ÚPN také silné právomoci," povedala s tým, že existuje obava, že prijatím koaličnej novely zákona ÚPN prestane oživovať pamäť národa.

Návrh podľa nej nezlepší fungovanie ústavu, ako tvrdia koaliční poslanci. Súčasný predseda Správnej rady Ondrej Krajňák musí podľa návrhu vládnych poslancov skončiť, pretože zavadzal. Pod návrhom bola pôvodne podpísaná aj Edita Pfundtner z Mosta-Híd. Svoj podpis však spod návrhu stiahla a predložila k novele viaceré pozmeňujúce návrhy. Navrhuje, aby bola zabezpečená pravidelnosť zasadnutí Správnej rady a aby zasadala aspoň raz za dva mesiace.

Zákonodarcovia začali dnes predpoludním rokovať o návrhu novely zákona o pamäti národa. Koaliční poslanci Jaroslav Paška (SNS), Mária Janíková (Smer-SD), Edita Pfundtner (Most-Híd), Ľubomír Želiezka (Smer-SD) a Martina Šimkovičová (nezaradená) predložili na júnovú schôdzu parlamentu návrh novely zákona o sprístupnení dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek štátu 1939 - 1989 a o založení Ústavu pamäti národa a o doplnení niektorých zákonov (zákon o pamäti národa).

Návrh novely upravuje podrobnosti o vzniku a činnosti organizačných zložiek, o ich postavení a vzťahy medzi nimi, ktoré upravuje organizačný poriadok. Výkon funkcie doterajšieho predsedu Správnej rady ÚPN by sa schválením novely skončil k 15. októbru 2017, pričom doterajší predseda správnej rady Ondrej Krajňák naďalej ostane členom tejto rady do konca funkčného obdobia, na ktoré bol zvolený, teda do roku 2019.

Ak poslanci novelu schvália, účinná by mala byť od 15. októbra 2017. Navrhovaným znením zákona sa štatutárnym orgánom stáva Správna rada ústavu ako kolektívny orgán. To znamená, že ním už nebude len samotný predseda správnej rady. Predkladatelia argumentujú, že nové riadenie bude efektívnejšie a transparentnejšie.

Podpredseda SNS Paška tvrdil, že novelou sa snažia posilniť demokratické princípy ÚPN. „Snažíme sa posilniť zodpovednosť správnej rady, ktorá je zodpovedná za činnosť inštitúcie. Snažíme sa reagovať na problémy, ktoré vznikajú od roku 2013 a neustále sa zhoršujú,“ povedal. Zároveň zdôraznil, že novelou sa predkladatelia snažia posilniť demokratické princípy inštitúcie, keď chcú voľby predsedu preniesť z parlamentu na správnu radu, ktorú tvoria nominanti prezidenta, vlády a NR SR.

Viac o téme: PetíciaÚPNPamätaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu