Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zástupcovia ministerstva budú čerpanie eurofondov vysvetľovať v Bruseli

Juraj Gmiterko
Juraj Gmiterko (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Zástupcovia ministerstva školstva sa budúci týždeň v Bruseli stretnú s predstaviteľmi Európskej komisie a budú rokovať o eurofondoch. Na dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport to uviedol generálny riaditeľ sekcie štrukturálnych fondov EÚ ministerstva školstva Juraj Gmiterko. Ministerstvo školstva pred výborom zastupovala štátna tajomníčka Oľga Nachtmanová (Smer-SD).

Podľa Gmiterka sú otvorené dve kontroly, ktorých výsledky sa očakávajú budúci týždeň. „Momentálne prebieha kontrola na Výskumnej agentúre. Kontrolované sú všetky mediálne známe výzvy,“ uviedol Gmiterko a vysvetlil, že prvé závery z kontroly výzvy na Dlhodobý strategický výskum (DSV) by mali byť známe v septembri a výsledky kontroly výzvy na podporu Priemyselných výskumno-vývojových centier (PVVC) na konci tohto kalendárneho roka. „Po tom, ako kontrolu uskutoční riadiaci orgán, teda ministerstvo školstva, príde výzvu skontrolovať ministerstvo financií ako orgán auditu a môžeme očakávať aj audit Európskej komisie,“ dodal Gmiterko, podľa ktorého problematická výzva na dlhodobý výskum bude Výskumnou agentúrou čoskoro zrušená. Momentálne sa už riešia len technické záležitosti, aby sa zrušenie výzvy udialo v súlade so zákonom.

O mechanizme rušenia už uzavretých zmlúv však Gmiterko zatiaľ hovoriť nechcel, aby mali právnici ministerstva nejaký náskok. „Ak kontrola ukáže, že výzva bola nekorektne administrovaná, sú tam možnosti, aby boli zmluvy zrušené. Nechcel by som o tom hovoriť, aby sme nedávali poberateľom nejaký návod," povedal Gmiterko. Podľa generálneho riaditeľa sa pripravuje aj zmenený systém výberu hodnotiteľov a nanovo sa vytvoria databázy hodnotiteľov. „Chceme otvoriť výberové kritériá, tá diskusia by mala prebehnúť s partnermi z monitorovacieho výboru a taktiež chceme nanovo vytvoriť databázu odborných hodnotiteľov, ale toto bude systémové opatrenie na úrovni celej Slovenskej republiky,“.

Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) na zasadaní výboru vyhlásila, že ministerstvo podpisovalo ďalšie zmluvy v hodnote 50 miliónov eur aj po tom, ako rektori slovenských univerzít zverejnili list, v ktorom upozornili na pochybenia pri čerpaní eurofondov. Gmiterko z ministerstva školstva na zasadnutí výboru vyhlásil, že o tom nevedel a podľa neho je to „otázka na Výskumnú agentúru“.

Branislav Gröhling, tímlíder SaS pre školstvo, dnes uviedol, že dve firmy, ktoré uspeli vo výzve a podpísali s ministerstvom zmluvu, už vypísali verejné obstarávanie, čím automaticky získali nárok na čerpanie eurofondov a na to im podľa poslanca muselo dať súhlas ministerstvo financií. Gmiterko vysvetlil, že v každej zmluve je uvedené, za akých podmienok možno od zmluvy odstúpiť. Dočasný riaditeľ Výskumnej agentúry Stanislav Sipko, ktorý bol do funkcie uvedený minulý týždeň, potvrdil Gmiterkove slová a vyhlásil, že rozoslal list všetkým poberateľom, v ktorom im oznámil, že až do ukončenia kontroly bude čerpanie eurofondov pozastavené, aby nevznikali nároky na financie zo štátneho rozpočtu.

Poslanec Dušan Čaplovič (Smer-SD) dnes na výbore vyjadril podporu verejnému vypočutiu za prítomnosti expertov. „Bol by som rád, keby o tom naozaj diskutovali ľudia, ktorí o tom niečo vedia,“ uviedol Čaplovič, na ktorého slová zareagovala Remišová. „Namiesto verejných vypočutí by ste mali okamžite zverejňovať popisy projektov a hodnotenia, ktoré tieto projekty dostali,“ povedala Remišová a pripomenula, že treba rozlišovať medzi verejnými vypočutím a panelovou diskusiou so zahraničnými odborníkmi a expertmi. Remišová tiež upozornila na to, že rezort školstva nezverejňuje popisy úspešných projektov a ani ich hodnotenia, zo zákona však vyplýva, že ministerstvo takúto povinnosť nemá.

Minister školstva nemusí predložiť kroky na riešenie kauzy s eurofondmi

Minister školstva nebude musieť v Národnej rade SR predložiť správu s konkrétnymi krokmi a opatreniami, ktoré rezort plánuje prijať na riešenie kauzy s eurofondmi. Poslanci totiž odmietli žiadosť poslankyne Veroniky Remišovej (OĽaNO), ktorá chcela tento bod zaradiť do programu. Neprešla ani žiadosť Jána Marosza (OĽaNO), aby minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) zverejnil zoznam všetkých vykúpených pozemkov pod rýchlostné cesty D4 a R7. "Občania majú právo vedieť, kto predával a za koľko NDS nakupovala," odôvodnil svoj návrh Marosz.

Plénum odmietlo aj žiadosť Jozefa Viskupiča (OĽaNO), ktorý chcel, aby Národná rada zaviazala predsedu NRSR a SNS Andreja Danka ospravedlniť sa ľuďom za kauzu rozkrádania miliónov eur z eurofondov na ministerstve školstva. Viskupič neuspel ani so žiadosťou, aby minister obrany Peter Gajdoš (SNS) informoval poslancov, ako sa Danko dostal k údajom zo zdravotnej dokumentácie Igora Matoviča a jeho.

Erika Jurinová z OĽaNO sa neúspešne pokúsila vyradiť z programu schôdze návrh na uvoľnenie dlhovej brzdy, ktorý považuje za kampaň kandidátov na predsedov krajov za Smer-SD. Jurinová, ktorá kandiduje tiež, považuje za vrcholne nezodpovedné zadlžovať ľudí.

Viac o téme: ŠkolstvoEurofondyJuraj Gmiterko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu