Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Maďarič sa neustále obúva do kolegov z koalície: Už bolo toho dosť, čas na veľkú zmenu!

Marek Maďarič Zobraziť galériu (4)
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najprv Kaliňák, následne Danko a teraz Plavčan. Minister kultúry Marek Maďarič si nedáva servítku pred ústa v kritike do vlastných radov. A práve preto sa objavili špekulácie, že sa blíži jeho koniec v Smere!

Najprv Danko, teraz Plavčan

O tom, že mu nie je po chuti súčasné smerovanie materskej strany, svedčí aj neutíchajúca kritika do vlastných koaličných radov. Verejne skritizoval druhého muža strany a korunného princa Smeru Roberta Kaliňáka. V minulosti o ňom verejne prehlásil, že na jeho mieste by už odstúpil. Ten je pod tlakom kvôli kauze Bašternák.

Peter Pellegrini, Robert Kaliňák,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Následne si skočil do vlasov aj so šéfom parlamentu Andrejom Dankom. Ideológ strany Smer Maďarič bol za zvyšovanie koncesionárskych poplatkov v RTVS, čo predseda SNS rázne odmietol. Túto bitku vyhral nakoniec Danko, ale Maďarič si s kritikou nedal pokoj.

Najnovšie si zobral na mušku ministra školstva Petra Plavčana. Keby sa aj potvrdili obvinenia, ktoré padajú na hlavu Plavčana, mal by byť podľa Maďariča odvolaný. Zaujímavé však je, že podobne ako Plavčan, aj Maďarič má v rezorte neporiadok s eurofondami. Za to ho kritizuje kreatívna obec. Formalizmus a sporný výklad zákona mali zabrániť desiatkam subjektov uchádzať sa o nenávratný finančný príspevok v dotačnej výzve na podporu kreatívneho priemyslu.

Maďarič sa neustále obúva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Jediný kritický vysokopostavený smerák

Maďarič sa oproti ostatným kolegom v strane veľmi líši v jednej zásadnej veci. Ani jeden z ministrov Smeru či z poslancov parlamentu nikdy nekritizoval stranu tak ako on. A preto sa vynorili špekulácie, že by mohol dať Smeru zbohom a rozbehnúť vlastný politický projekt. Podľa našich informácií to vôbec nemusí byť v strednodobej budúcnosti vylúčené. Už v rozhovore pre portál postoj.sk sa nechal počuť, že Smer musí prejsť obnovou. Ak sa tak nestane, Maďarič podľa našich informácií zdvihne kotvy a dá Smeru zbohom.

Kritika je potrebná

Minister kultúry však tvrdí, že kritika vo vnútrostraníckych veciach je potrebná. „Diskusia môže byť aj kritická. Nie som človek, ktorý by sa chcel sebabičovať, ale k diskusii patrí aj kritika," vyhlasoval tesne pred straníckou konferenciou v minulom roku Maďarič. V nedávnej minulosti odišiel zo Smeru europoslanec Boris Zala, ale ten sa dá ťažko považovať za človeka, ktorý by v strane „ťahal za nitky". Oproti nemu je Maďarič ťažká váha, vedie smerácke predvolebné kampane a jeho hlas je na verejnosti počuť.

Na naše otázky ohľadom problémom s eurofondami minister kultúry neodpovedal. Rovnako neodpovedal ani na otázky ohľadom jeho politickej budúcnosti.

Viac o téme: EurofondySmer-SDMarek MaďaričPeter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu