Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Známeho nacionalistu obžalovali za popieranie holokaustu, naďalej chce kandidovať za župana

Marián Magát
Marián Magát (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mediálne známeho nacionalistu Mariána Magáta obžalovali pre trestný čin popierania holokaustu. Informáciu priniesli na profile na sociálnej sieti Správy RTVS. Marián Magát zároveň pre RTVS potvrdil, že aj napriek obžalobe chce naďalej kandidovať za predsedu Žilinského samosprávneho kraja..

„Prokurátorka Okresnej prokuratúry Čadca podala dňa 27. júla Okresnému súdu v Čadci obžalobu na Mariána Magáta pre zločin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd a prečin popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov,“ povedal pre RTVS zástupca hovorcu Krajskej prokuratúry v Žiline Matúš Harkabus. Obžaloba podľa RTVS súvisí s výrokmi Mariána M. na sociálnych sieťach.

RTVS pripomína, že začiatkom februára okresný súd v Čadci odsúdil Mariána Magáta za nedovolené ozbrojovanie na tri roky podmienečne. Voči verdiktu sa odvolal. Polícia ho vypočúvala aj minulý rok počas protestu proti islamizácii, kde vyzýval ľudí na trhanie vlajky Európskej únie. V susednom Česku ho podľa RTVS za vystúpenie na extrémistickom proteste obvinili z trestného činu podnecovania nenávisti voči skupine osôb.

Marián Magát je jedným zo zakladateľov skupiny Vzdor Kysuce, ktorú ministerstvo vnútra eviduje ako extrémistickú. V minuloročných parlamentných voľbách neúspešne kandidoval za Ľudovú stranu Naše Slovensko. Na sociálnych sieťach sa netají antisemitizmom či obdivom k Adolfovi Hitlerovi, ktorého označil za mierotvorcu či človeka so srdcom na správnom mieste, pripomína RTVS.

Viac o téme: HolokaustExtrémizmusMarián Magát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu