Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Voliť prezidenta poštou môcť nebudeme: Poslanci návrh o rozšírení možnosti zavrhli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Opozičný návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorá by rozšírila možnosť predčasnej voľby poštou zo zahraničia, poslanci neposunuli do druhého čítania. Opoziční poslanci z SaS a OľaNO-NOVA navrhovali umožniť oprávneným voličom voliť poštou aj pri voľbách do samosprávy obcí, v prvom kole krajských volieb, prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky a tiež vo voľbách poslancov Európskeho parlamentu.

Zo zahraničia by mohli poštou voliť občania Slovenskej republiky s trvalým pobytom v SR aj mimo územia SR poslancov do európskeho parlamentu, do Národnej rady SR aj prezidenta SR. Tí, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku, by mohli zo zahraničia voliť aj svojich zástupcov do miest a obcí.

Schválením novely by sa možnosť voľby zo zahraničia rozšírila na všetky typy volieb vrátane celoštátnych referend. Medzi dôvodmi na podanie tohto návrhu poslanec za SaS Martin Klus spomenul, že účasť vo voľbách klesá, no dôležitý je podľa neho fakt, že „účasť zo zahraničia rastie“. V súčasnosti možnosť voliť poštovým hlasovaním zo zahraničia je iba v prípade volieb poslancov do Národnej rady SR. „Je pre nás nepochopiteľné, aby toto právo zostalo len pre tento typ volieb a nemôžu voliť europoslancov a prezidenta,“ povedal Klus s tým, že nízka účasť vo voľbách do európskeho parlamentu a v prezidentských voľbách by sa vďaka tejto možnosti zvýšila. 

Ako povedal poslanec Jozef Viskupič z OĽaNO, vo voľbách treba urobiť poriadok. „Máme päť typov volieb,“ povedal. Podľa neho asi tristotisíc Slovákov žijúcich v zahraničí by malo mať možnosť voliť. Dodal, že treba modernizovať volebný akt, a to aj tým, že budú apelovať na možnosť voliť cez internet.
 

Viac o téme: VoľbyOpozícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu