Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Opozícia žiada kontrolu bezúhonnosti učiteľov: Mali by predkladať výpis z registra trestov

Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opoziční poslanci NR SR za SaS získali v prvom čítaní dostatočnú podporu pri presadzovaní zavedenia nových pravidiel pre posudzovanie bezúhonnosti pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov pri výkone ich pedagogickej a odbornej činnosti.

Poslanci Lucia Ďuriš Nicholsonová, Juraj Droba a Natália Blahová chcú navrhovanou novelou zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch dosiahnuť, aby aj zahladenie odsúdenia za taxatívne vymedzené trestné činy bolo považované za prekážku bezúhonnosti. 

„Podľa navrhovanej úpravy sa bude bezúhonnosť preukazovať odpisom z registra trestov. Navrhovaná právna úprava z dôvodu zavedenia rovnakých podmienok ustanovuje povinnosť predložiť odpis z registra trestov aj učiteľom, ktorí už svoje povolanie vykonávajú,“ zdôvodnila poslankyňa Ďuriš Nicholsonová.

V záujme vykonateľnosti návrhu zákona poslanci navrhujú upraviť aj zákon o registri trestov, a to tak, aby osoba, ktorá sa chce uchádzať o zamestnane učiteľa, mohla požiadať o odpis z registra trestov, pričom sa deklaruje aj účel, na ktorý môže byť tento odpis použitý.

Viac o téme: UčiteliaOpozíciaLucia Ďuriš NicholsonováJuraj Droba a Natália Blahová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu