Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Výsledok maďarského referenda netreba podceňovať, tvrdí Sulík: Danko hovorí o neefektívnom inštitúte

Richard Sulík Zobraziť galériu (3)
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výsledok maďarského referenda o kvótach na prerozdelenie utečencov netreba podceňovať. Uviedol to líder SaS Richard Sulík s tým, že platných bolo síce len 40 percent hlasov, ale takmer všetky hovorili proti kvótam.

 "Aj spomedzi tých, ktorí k urnám neprišli alebo odovzdali neplatný lístok, má veľa ľudí iste zhodný názor," povedal šéf liberálov. Sulík najdôležitejší dôvod slabej účasti vidí v zlom načasovaní. "Ak by referendum prišlo v krátkom čase po návrhu na pokutu 250.000 eur za každého neodobratého migranta, prišla by viac ako polovica oprávnených voličov. Zároveň maďarský premiér Viktor Orbán sa o svojom pohľade nesnažil presvedčiť len na domácej pôde, ale aj na pôde EÚ, a tým roztrieštil svoje sily," myslí si predseda SaS.

Sulík je tiež presvedčený, že kvóty ako mechanizmus sú mŕtve, preto Maďari k referendu nemali dôvod chodiť. "Na Slovensku by boli kvóty s istotou odmietnuté, avšak je rovnako otázne ako v Maďarsku, či by k referendu prišiel dostatočný počet voličov. Veľa by záležalo od toho, akým spôsobom by sa referendum rozbehlo a aké by boli informačné toky. Myšlienka kvót a pokút na Slovensku v lete rozhodne nebola prijatá s potleskom," dodal.

SNS: Referendum sa v našich zemepisných šírkach ukazuje ako neefektívny inštitút

Referendum sa ukazuje ako neefektívny inštitút v našich zemepisných šírkach, desiatky miliónov eur sa dajú vždy vynaložiť efektívnejšie. Vyhlásil to dnes šéf SNS a predseda Národnej rady SR Andrej Danko na margo maďarského referenda o povinných kvótach na prerozdelenie utečencov, ktoré bolo pre nedostatočnú účasť voličov neplatné.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Je potrebné vnímať nálady obyvateľov, ale netreba to politicky siliť. Ale aj keď nebola veľká účasť, odkaz referenda je zrejmý, teda že ľudia v našich zemepisných šírkach nie sú stotožnení s automatickým prijímaním utečencov," uzavrel Danko s tým, že keby sa podobný plebiscit konal na Slovensku, boli by to vyhodené peniaze.

Nedeľňajšie (2.10.) referendum o utečeneckých kvótach v Maďarsku bolo neplatné vzhľadom na nízku účasť, hoci sa drvivá väčšina zo zúčastnených voličov vyslovila proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov v EÚ. Účasť na referende podľa neúplných oficiálnych výsledkov dosiahla 43,9 percenta - a po odpočítaní takmer štyroch percent neplatných hlasov dokonca len 40,1 percenta. Aby bolo hlasovanie platné, muselo viac ako 50 percent maďarských voličov odovzdať platné hlasy.

Napriek výsledku maďarského referenda je migrácia spoločnou výzvou, tvrdí Lajčák

Bez ohľadu na výsledok maďarského referenda je treba si uvedomiť, že migrácia je naozaj spoločnou výzvou pre celú EÚ a všetky jej členské krajiny musia niesť svoj podiel pri hľadaní správnych odpovedí a riešení tejto krízy. Na tlačovej konferencii to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák po spoločnej prehliadke hradu Devín s nemeckým rezortným kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom, ktorý je na návšteve Slovenska.

"Myslím si, že to kvórum, ktoré bolo dosiahnuté, je predsa jednoznačnou odpoveďou, mnoho ľudí vôbec neprišlo k referendu. Nájsť teraz správne riešenie je v rukách maďarskej vlády," povedal nemecký minister zahraničných vecí.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Steinmeier si myslí, že členské štáty by sa mali navzájom počúvať. "Samozrejme, na jednej strane je tu strach a kritika zo strany jednotlivých členských krajín EÚ, ale na druhej strane si treba uvedomiť, že migrácia naozaj nie je problém len jednej krajiny, týka sa to predsa nás všetkých," upozorňuje nemecký minister, pričom dodáva, že krajiny by sa mali usilovať nachádzať spoločné európske riešenia. 

Pripustil, že v rámci diskusií s ministrom Lajčákom budú hovoriť i o otázke voľby generálneho tajomníka OSN, bližšie sa však k tejto otázke nevyjadroval.  Slovenský minister zároveň pogratuloval Steinmeierovi k dnešnému 26. výročiu Dňa zjednotenia Nemecka. Predmetom rokovania podľa jeho slov budú viaceré témy, je však rád, že najmenej času venujú otázke bilaterálnych vzťahov. "Sú na vynikajúcej úrovni," uviedol Lajčák.

Nemecký minister povedal, že má tri hlavné dôvody na návštevu Slovenska – poďakovať sa slovenskému ľudu za jeho postoj pri zjednotení Nemecka a zároveň Slovensku za to, ako vedie svoje predsedníctvo. Taktiež si pripomenúť práve v predsedajúcej krajine Rade EÚ, že nie všetky výdobytky sú samozrejmosťou, ako napríklad zjednotenie krajiny.

Brusel si ctí demokratickú vôľu Maďarov, ktorí volili, a aj tých, ktorí nevolili

Európska komisia (EK) si ctí demokratickú vôľu Maďarov, tých čo volili, a aj tých, čo nevolili, reagoval dnes v Bruseli na neplatný nedeľňajší maďarský plebiscit o utečeneckých kvótach hovorca EK Margaritis Schinas. Podľa agentúry MTI na pravidelnej poludňajšej tlačovej konferencii Schinas konštatoval, že to, akým spôsobom sa bude narábať s výsledkom ľudového hlasovania, je v kompetencii maďarskej vlády. V ponímaní EK sa však nedeľňajšie referendum týkalo budúcich rozhodnutí.

V reakcii na vyhlásenie premiéra Viktora Orbána, že čoskoro sa chce stretnúť s predsedom komisie Jeanom-Claudeom Junckerom, hovorca povedal, že dvere Junckerovej kancelárie sú otvorené prezidentom a premiérom každej členskej krajiny. K migračnej otázke Schinas dodal, že tá má viacero riešení. Kvôli tomu, že ide o zložitý problém, je potrebná snaha o ucelené riešenie. Jej súčasťou - nie však jediným prvkom - je podľa jeho slov dohoda týkajúca sa relokácie utečencov. Podčiarkol však, že pravidlá schválené v právnom poriadku spoločenstva musia aplikovať všetci, a že maďarské referendum nemení proces rozhodovania, ktorý je zakotvený v únijnej zmluve.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz na sociálnej sieti odkázal, že maďarskí občania nereagovali na Orbánovu výzvu. "Európska únia potrebuje teraz dialóg na hľadanie riešenia, a nie umelé vyvolávanie napätia," napísal sociálny demokrat.


      

Viac o téme: ReferendumKvótySaSMaďarskoRichard SulíkSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu