Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Drsné vyhlásenie Madeja: Opozíciu ženie nenávisť a túžba po moci, pokus o parlamentný puč

Róbert Madej
Róbert Madej (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nenávisť a obrovská túžba po moci doviedla opozíciu k tomu, čo dnes robí. Z jej strany išlo o malý pokus o parlamentný puč. Pred novinármi to dnes vyhlásil predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) na margo aktuálneho diania v parlamente, keď mimoriadnu schôdzu pléna k odvolaniu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) otvorila podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS) bez elektronickej prezentácie poslancov.

"Neviem si predstaviť, že by takto bolo možné spočítavať hlasy v parlamente. NR SR má pravidlá hlasovania a tie hovoria, že poslanec sa prezentuje stlačením tlačidla. Došlo k hrubému zneužitiu rokovacieho poriadku, pani Nicholsonová zneužila svoje postavenie a sedenie za mikrofónom. Snažila sa o vedenie schôdze, na ktoré nemá právo," povedal Madej s tým, že schôdzu mal viesť koaličný podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (#Sieť).

Nicholsonová však trvá na tom, že žiaden zákon neporušila. Novinárom zároveň ukázala scenár dnešného priebehu schôdze, ktorý našla na stole pre predsedajúceho. Bolo tam naplánované otvorenie rokovania o 9. hodine, potom prerušenie pre neuznášaniaschopnosť na hodinu a následné ukončenie rokovania. "Vedeli, že tam budú sedieť, ale schôdzu nespustia," povedala Nicholsonová.

Preto rokovanie o 10. hodine otvorila s tým, že v sále je evidentne viac ako 76 poslancov. "Je zrejmé, že NR SR je uznášaniaschopná. Je to zrejmé z počtov poslancov v rokovacej sále aj z počtov podpisov na prezenčných listinách. V sále je momentálne 82 poslancov, minimum je 76. Rokovací poriadok NR SR ani Ústava SR nehovoria o tom, ako sa zisťuje prítomnosť nadpolovičnej väčšiny poslancov," povedala Nicholsonová.

Hrnčiar protestoval s tým, že on jediný má poverenie predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) rokovanie viesť. Nicholsonová po hádkach schôdzu prerušila do 11. hodiny. Okolo 10.30 h si však zobral slovo Hrnčiar a schôdzu ukončil až do odvolania.

O 11. hodine opoziční poslanci do sály prišli, technika vrátane mikrofónov však už bola vypnutá. "Nie je dobré a vhodné, aby sme pokračovali v nejakom divadle, ktoré začali poslanci vládnej koalície," povedala Nicholsonová a zrušenú schôdzu prerušila. Opozícii poďakovala za podporu.

Viac o téme: OdvolávanieRobert FicoRóbert MadejLucia Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu