Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Opozícia sa búri, obsadila parlament: Z odvolávania Kaliňáka je fraška, akú Slovensko nezažilo!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V parlamente to vrie. Od rána sa hádajú opoziční poslanci s koaličnými. V sále počuť hádky a krik. Všetko kvôli rokovaciemu poriadku. Podpredsedníčka parlamentu Nicholsonová totiž otvorila schôdzu aj bez toho, aby sa cez hlasovacie zariadenie zistil počet prítomných poslancov, teda to, či je parlament uznášaniaschopný. Koaliční poslanci sa hneď na to vzbúrili a začali vykrikovať po opozícii.

Poslanec Smeru-SD Robert Madej kritizoval Nicholsonovú, že hrubým spôsobom porušila rokovací poriadok. Podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová (SaS) otvorila mimoriadnu schôdzu parlamentu o vyslovení nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi. Nicholsonová to zdôvodnila tým, že ak je prítomných v sále minimálne 76 poslancov, schôdza sa môže začať.

Pozrite si VIDEO, ako to vyzerá v parlamente

Hádky a krik

To, že je v rokovacej sále dostatok zákonodarcov, je zrejmé z počtov v rokovacej sále, kde sa nachádzalo v čase otvorenia schôdze 82 poslancov. Dostatok poslancov je podľa nej jasný aj z prezenčnej listiny. "Rokovací poriadok nikde nehovorí, ako sa zisťuje prítomnosť poslancov a počty,“ vyhlásila. Počas celého dňa sa v sále prekrikujú koaliční a opoziční poslanci. Počuť aj nadávky.

Róbert Madej
Zobraziť galériu (6)
Róbert Madej  (Zdroj: SITA)

Hrubé porušenie poriadku

Poslanec Smeru-SD Robert Madej kritizoval Nicholsonovú, že hrubým spôsobom porušila rokovací poriadok. Na zistenie počtov poslancov môžu slúžiť overovatelia. Upozornil, že Nicholsonová zistila počet na základe čísla, ktoré vykríkol v sále Ľubomír Galko. "Nikde nie je napísané, že mám dať zisťovať prítomnosť poslancov v sále hlasovaním,“ vyhlásila podpredsedníčka parlamentu s tým, že v prezenčných listinách je zapísaných 87 poslancov.

Gábor Gál (vpravo)
Zobraziť galériu (6)
Gábor Gál (vpravo)  (Zdroj: SITA)

Poslanec Gábor Gál (Most-Híd) upozornil, že NR SR má schválené pravidlá hlasovania. "Poslanec sa prezentuje tak, že stlačí tlačidlo prezentácia. Schôdza nebola otvorená riadne. Terajšie rokovanie je paktom,“ vyhlásil Gál. Nicholsonová mu na to odpovedala, že ak sa vyskytuje pochybnosť, rozhoduje o nej predsedajúci, a tým je momentálne ona. Miroslav Číž upozornil, že podpredseda NR SR môže konať len z poverenia predsedu parlamentu. Nicholsonovú žiadal, aby sa preukázala poverením. Zároveň ju upozornil, že jej kroky sú dôvodom na to, aby bola odvolaná.

Video z rána v parlamente

Odvolávanie Fica sa odložilo

Matovič prišiel v saku s kravatou

Podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar žiadal hlasovať o jeho procedurálnom návrhu, ktorým žiadal, aby sa hlasovaním zistilo, či je parlament uznášaniaschopný. Potlesk zožal v sále Igor Matovič, ktorý minulý týždeň prišiel v tričku, v stredu bol už v košeli a saku, dnes prišiel aj v kravate.

Hrnčiar volal s Dankom: "Nech neurobí prúser"

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar prerušil dnešné rokovanie mimoriadnej schôdze až do odvolania. Urobil tak po tom, čo to odkonzultoval s predsedom NR SR Andrejom Dankom.

Hrnčiar sa sťažuje na Nicholsonovú aj na Facebooku. Obvinil ju z machinácií pri preberaní vedenia schôdze a ukázal poverenie od predsedu NR SR Andreja Danka.

Podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová však pokračovala vo vedení schôdze. Dáva hlasovať o procedurálnych návrhoch. Následne tiež prerušila schôdzu do 11:00. Hrnčiarovi volal sám Danko a povedal mu, nech Nicholsonová neurobí nijaký "prúser". Podpredsedníčka chcela volať Dankovi, ale nedvíhal jej. Neskôr jej volal, ale nemohla mu v sále dvihnúť.

Opozícia sa búri, obsadila
Zobraziť galériu (6)

Hanba, hanba!

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar o 10:28 prerušil prerušenie schôdze NR SR. Vyzval poslancov, aby sa prezentovali. Opoziční poslanci na to reagovali skandovaním: „Hanba. Hanba.“ Zároveň viacerí pískali. Hrnčiar vyzval technikov, aby spustili hlasovacie zariadenie. Jozef Mihál (SaS) ho vyzval, ak má kúsok cti, aby s tým prestal.

Hrnčiar uviedol, že je jediný, kto má poverenie viesť schôdzu. Po hlasovaní konštatoval, že NR SR nie je uznášaniaschopná. Poslancom poďakoval bez vysvetlenia za účasť. Opozícia opäť skandovala: "Hanba. Hanba.“

Lucia Nicholsonová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Hlasovacie zariadenie je vypnuté, opozícia je však v sále

Hlasovacie zariadenie v sále v NR SR je po ukončení rokovania podpredsedom NR SR Andrejom Hrnčiarom vypnuté. Svetlá v sále však zatiaľ zostali zapnuté. V sále sú opoziční poslanci, ktorí sa rozprávajú medzi sebou. Zamestnanci NR SR vyprázdňujú balkón nad sálou. Pracovníci médií ho museli uvoľniť.

Po Hrnčiarovi prerušila schôdzu aj Nicholsonová

Podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová prerušila schôdzu parlamentu, na ktorej mal byť odvolávaný premiér Robert Fico. "Nie je dobré a vhodné, aby sme pokračovali v nejakom divadle, ktoré začali poslanci vládnej koalície,“ povedala Nicholsonová opozičným poslancom v rokovacej sále po vypnutí mikrofónov. Poďakovala im za podporu, za to, že prišli a že mohli riadne otvoriť schôdzu, ktorá nie je skončená, len prerušená.

Poslanec NR SR Sme rodina Milan Krajniak jej poďakoval, že našla odvahu otvoriť schôdzu. Viedla ju podľa neho dôstojne. "Vďaka vám stúpla úroveň, na ktorú sme zvyknutí,“ povedal s tým, že jej ďakuje aj za to, že cestovala 11 hodín z Toskánska, aby mohla otvoriť schôdzu.

Opozícia sa podľa Madeja pokúsila o malý puč

Dnešné dianie v parlamente bolo podľa predsedu ústavnoprávneho parlamentného výboru Róberta Madeja malým pokusom o puč. Ako povedal novinárom, nevie si predstaviť, že by takto bolo možné spočítavať hlasy v parlamente, ako to urobila podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová, ktorá zrátala podpisy na prezenčnej listine. „Parlament má pravidlá hlasovania, tie hovoria, že poslanec sa prezentuje stlačením tlačidla,“ povedal s tým, že došlo k hrubému zneužitiu rokovacieho poriadku.

„Nenávisť a obrovská túžba po moci doviedla opozíciu k tomu, čo dnes robia,“ vyhlásil. Podľa neho Nicholsonová zneužila svoje postavenie a sedenie za mikrofónom a snažila sa o vedenie schôdze, na ktoré nemá právo.

Kotleba: Je to stoka

Dnešné dianie je podľa predsedu ĽS-NS Mariana Kotlebu stoka. „Z NR SR sa stáva chliev. Rokujeme pred štátnym znakom SR. Žiadam, aby sa dodržiavala slušnosť,“ povedal predseda ĽS-NS Marian Kotleba v pléne NR SR.

Jozef Viskupič z OĽaNO požiadal ukončiť procedurálne návrhy a pokračovať v schôdzi. Jana Cigániková z SaS sa pripojila k jeho návrhu. Zároveň navrhla, aby sa prečítal zoznam podpísaných poslancov.

Prázdniny stále nezačali

Poslanci NR SR sa dnes zišli poslednýkrát pred letnými prázdninami. Ráno sa im nepodarilo zísť v dostatočnom počte k návrhu strany Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi. V stredu nebol parlament uznášaniaschopný dvakrát, a preto jeho predseda Andrej Danko odročil začiatok schôdze nadnes.

Opozícia sa búri, obsadila
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Schôdza sa však ani dnes o 9:00 nezačala, pretože v parlamente nebolo dosť zákonodarcov. Prezentovalo sa len 69 poslancov NR SR. Predsedajúci schôdze Andrej Hrnčiar ju odložil o hodinu, teda na 10:00. Na schôdzu neprišiel ani predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý vedie delegáciu NR SR v Štrasburgu, kde ju pozval predsedu Európskeho parlamentu Martin Schulz. Spolu s ním je na pracovnej ceste ďalších deväť poslancov.

Viac o téme: NR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu