Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lajčák sľubuje pomoc pri brexite: Využijeme skúsenosti z delenia Československa

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko, ktoré bude od 1. júla predsedať Európskej únii, chce pri rokovaniach o vystúpení Británie z dvadsaťosmičky využiť skúsenosti z delenia Československa. Bratislava tiež súhlasí s tým, aby Londýn formálnu žiadosť o vystúpenie z únie podal čo najskôr.

Po dnešnom rokovaní šéfa slovenského diplomacie Miroslava Lajčáka s ministrom zahraničia Nemecka Frankom-Walterom Steinmeierom v Berlíne to povedal hovorca slovenského ministerstva Peter Stano.

"Ministri hovorili o tom, ako by mala Európska únia postupovať v tejto historickej situácii, keď sa pripravuje odchod jedného člena EÚ. Minister Lajčák zdôraznil, že výstupový proces Británie bude hlavnou prioritou nášho predsedníctva," uviedol Stano.

"A v tejto súvislosti tiež poukázal na skúsenosť Slovenska z delenia bývalej Československej federácie, kedy napriek mnohým emóciám v procese prevládla v rokovaniach zodpovednosť a podarilo sa dôjsť k dobrým zmluvám pre oba nástupnícke štáty a pre ich občanov," dodal hovorca slovenského diplomacie.

O tom, že by Británia mala začať rozhovory o vystúpení svojej krajiny z EÚ čo najskôr, sú presvedčené aj ďalšie štáty únie. Lajčák už skôr povedal, že ostatné krajiny únie majú "veľký problém" s oznámením britského premiéra Davida Camerona, ktorý chce začiatok rozhovorov nechať až na svojho nástupcu.

Steinmeier následne pozval Lajčáka na spoločné sledovanie verejného prenosu z futbalového zápasu Slovensko - Nemecko na Majstrovstvách Európy 2016. Ministri si zápas v priateľskej atmosfére pozreli v areáli alternatívneho kultúrneho priestoru Astra vo východnej časti Berlína v prítomnosti vyše 400 nemeckých fanúšikov a niekoľkých zástupcov slovenskej komunity v Nemecku.

Viac o téme: Miroslav LajčákFrank-Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu