Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Brexit spustil hon na prisťahovalcov: FOTO Prvou obeťou Poliaci, útok na „háveď“

Útočník Poliakov nazval háveďou.
Útočník Poliakov nazval háveďou.

LONDÝN/VARŠAVA – Na niekoľkých miestach Británie sa objavili nápisy, ktoré znepokojujú poľských prisťahovalcov. Polícia hovorí o xenofóbne motivovaných útokoch. Vandali Poliakov krátko po brexite nielen vyzvali, aby „šli domov“, ale počastovali ich aj ako „háveď“.

Na dverách Poľskej sociálnej a kultúrnej asociácie (POSK) sa v nedeľu objavil sprejom nastriekaný nápis, ktorý Poliakov tvrdo vyzýval na opustenie krajiny. Ako píše Nasze Strony, aktérom bol zrejme neznámy páchateľ, ktorého terčom bola poľská menšina. K podobnej udalosti došlo po štvrtkovom brexite aj v Huntingdone.

Čo prinesie budúcnosť prisťahovalcom z iných častí Európy, to je otázne. Poliaci sa však po tvrdých odkazoch cítia neisto a obávajú sa pokračovania útokov. V Huntingdone totiž útočníci zašli oveľa ďalej a Poliakov žijúcich v Británii nazvali „háveďou“. Letáky boli rozptýlené po celom meste a vyzývali menšinu k odchodu. Podľa vyjadrenia polície odkazy podnecujú k rasovej nenávisti a páchateľovi hrozí po preukázaní viny až sedem rokov väzenia.

...

Viac o téme: útokyPoliaciBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu