Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko sa nebude hanbiť, tvrdí Lajčák: Podľa Kisku je pre SR obrovskou reklamou

Miroslav Lajčák a Andrej Kiska Zobraziť galériu (5)
Miroslav Lajčák a Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - S rešpektom a zodpovednosťou pristupuje šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) ku svojej kandidatúre na generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN). K nominácii mu zablahoželali premiér Robert Fico, prezident Andrej Kiska aj predseda NR SR Andrej Danko.

"Budem robiť všetko pre to, aby sa Slovensko nemuselo za mňa hanbiť," vyhlásil dnes po tom, čo vláda schválila jeho oficiálnu nomináciu za Slovensko. "Som si vedomý náročnosti toho súboja, ale faktom je, že generálny tajomník OSN sa nevolí každý deň. Tentoraz je situácia mimoriadna o to viac, že panuje presvedčenie, že pokiaľ náš región, východoeurópska regionálna skupina bude schopná ponúknuť kvalitného kandidáta, tak by sme mali mať nárok na to, aby sme túto funkciu obsadili," povedal Lajčák. Najbližšie ho v tejto súvislosti 7. júna čaká verejné vypočutie v New Yorku.

Je rozhodnuté, Lajčák zabojuje o kreslo šéfa zemegule: Toto mu má zabezpečiť víťazstvo!

Lajčák považuje za logické, že sa súboja o šéfa OSN zúčastní aj Slovensko. Vníma to ako príležitosť zviditeľniť krajinu i záväzok voči slovenským diplomatom. Kandidatúre sa plánuje venovať popri svojich ministerských povinnostiach, ktoré majú zostať jeho prioritou, rovnako predsedníctvo Slovenska v Rade Európske únie. "Som presvedčený, že to dokážem skĺbiť tak, aby to nebolo na škodu ani jednej z týchto aktivít," uzavrel.

Lajčák: Nomináciu na post generálneho tajomníka OSN s rešpektom prijímam

Miroslav Lajčák a Andrej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Kisku je pre Slovensko obrovskou reklamou

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák je podľa prezidenta Andreja Kisku obrovskou reklamou pre Slovensko. Tento post patrí podľa hlavy štátu k najprestížnejším, no zároveň k najnáročnejším. „Riadiť 193 hláv štátov a riadiť nie jednoduchú diskusiu si vyžaduje človeka s výnimočnými schopnosťami, a som presvedčený, že minister Lajčák všetky tieto podmienky spĺňa,“ povedal dnes prezident vo svojom vyhlásení v Prezidentskom paláci v Bratislave.

Šéf rezortu diplomacie má podľa Kisku na celom svete veľmi dobré renomé, partneri ho pozorne počúvajú a vážia si jeho názor. „Jednou z tém, o ktorých sa s Miroslavom Lajčákom často rozprávame, je to, že treba Slovensku ukázať, že máme fantastických ľudí, ktorí sa dokážu uplatniť v zahraničí. No niekedy zabudnem na to, že aj on sám je fantastickou reklamou našej krajiny a je potvrdením toho, že na Slovensku máme odborníkov, ktorí patria k absolútnej svetovej špičke,“ povedala hlava štátu. 

Slovensko sa nebude hanbiť,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Miroslav Lajčák si uvedomuje, že to, že dnes dostal formálnu podporu vlády a následne mu verejne vyjadrili podporu aj dvaja najvyšší ústavní predstavitelia, nie je ani zďaleka samozrejmosťou. „Už dnes je to obrovský záväzok, čoho som si vedomý a budem sa snažiť, aby som ho nesklamal,“ povedal vo svojom vyhlásení. Jedno miesto pre sedem miliárd ľudí na tejto planéte je podľa neho „strmý kopec, do ktorého sa bude škriabať“. Andreja Kisku však zároveň ubezpečil, že urobí všetko pre to, aby jeho účinkovanie, bez ohľadu na výsledok, bolo dobrou reklamou pre Slovensko. „A samozrejme, tou najlepšou reklamou by bolo, keby sa nám to podarilo doviesť do úspešného konca. S dôverou, ktorú cítim, sa budem do toho kopca škriabať určite ľahšie a rýchlejšie,“ dodal. 

Slovenská vláda dnes jednomyseľne podporila kandidatúru Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN. Premiér Robert Fico hneď po zasadnutí vlády zaslal nominačný list do New Yorku, kde by kandidatúru mali prijať a informovať o nej ostatné členské štáty OSN. Slovenský minister zahraničných vecí by sa tak mal stať 11 oficiálnym kandidátom uchádzajúcim sa o tento post. Najbližšou povinnosťou, ktorá na Lajčáka čaká, je verejné vypočutie na pôde OSN 7. júna.

Slovensko sa nebude hanbiť,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Nominácia Lajčáka na generálneho tajomníka OSN je historický okamih, tvrdí Fico

Oficiálna kandidatúra Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka Organizácie spojených národov (OSN) je pre Slovensko historický okamih. V reakcii na jej schválenie vládou SR to dnes uviedol jej predseda Robert Fico. „Slovensko nikdy nenominovalo na takúto medzinárodnú pozíciu svojho kandidáta,“ zdôraznil v svojom vyhlásení Fico. Kandidatúra je podľa neho tiež potvrdením faktu, že Slovensko vychovalo celú generáciu vynikajúcich diplomatov. „Nepochybne na vrchole tejto pyramídy je dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miro Lajčák,“ povedal.

Premiér dodal, že kandidatúru vláda schválila jednomyseľne a hneď ju aj písomne oznámila príslušným orgánom OSN. Lajčákovi prisľúbil, že vláda vykoná všetky nevyhnutné kroky na jeho podporu. Vyjadril presvedčenie, že súťaž o post generálneho tajomníka OSN s účasťou slovenského šéfa diplomacie bude viesť k zvýšeniu dobrého renomé Slovenska.

Miroslav Lajčák a Andrej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Fico konštatoval, že Slovensko ponúka „mimoriadne kvalitného kandidáta“, ktorého meno sa neustále opakuje v najvyššej skupine kandidátov. Vysvetlil, že myšlienka na kandidatúru Lajčáka nevznikla z podnetu ministerstva zahraničných vecí ani samotného šéfa rezortu. Meno Lajčáka sa podľa neho začalo spomínať v medzinárodných kruhoch prirodzenie s ohľadom na jeho diplomatické skúsenosti.

V poradí deviaty generálny tajomník OSN by mohol byť z východnej Európy. To je podľa Fica dôvod, prečo sú šance Lajčáka nie teoretické, ale skutočne praktické. Premiér však priznal aj to, že by historicky prvýkrát mohla stáť v čele významnej medzinárodnej organizácie žena. „My nemáme samozrejme žiadne výhrady voči takémuto postupu, ale chcel by som povedať, že v prvom rade musí platiť kritérium kvality,“ doložil Fico.

OSN potrebuje človeka, ako je Miroslav Lajčák, tvrdí Danko

Organizácia spojených národov (OSN) potrebuje na svojom čele človeka, ako je slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. "Slovensko posiela kandidáta, na ktorého je hrdé," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a vyjadril Lajčákovi podporu v jeho kandidatúre na post generálneho tajomníka OSN. Jeho nomináciu dnes schválila vláda SR a tak sa stal oficiálnym kandidátom Slovenska. Lajčák podporu ocenil.

"OSN je organizáciou, ktorá spája národy, ľudí bez ohľadu na farbu pleti, na národnosť, na to, či je niekto muž alebo žena s jediným cieľom. Aby sa riešili celosvetové problémy mierovou cestou. Je veľkou cťou, že jeden z našich občanov, zástupcov, dosiahol takú vysokú kvalitu vzdelania, spoločenského uznania, diplomatického statusu, ktorý mu umožňuje, aby sa o tento post uchádzal," povedal Danko.

Lajčák podľa neho svojou činnosťou v južnej Európe počas konfliktov a vojen dokázal ľudí stmeliť. "Bez ohľadu na náboženstvo, farbu pleti. Myslím si, že OSN potrebuje takého človeka. Dovoľte mi, aby som ako predseda NRSR zaželal pánovi ministrovi Lajčákovi, aby si meno Lajčák zapamätal celý svet a aby bol naším zástupcom na poste, ktorý si kariérne zaslúži," dodal Danko, ktorý je pripravený o Lajčákovi hovoriť so zahraničnými partnermi.

Šéf slovenskej diplomacie si Dankovu podporu váži. "V ONS máme všetci možnosť priložiť ruku k tomu, aby sa na tejto planéte žilo lepšie. Myslím si, že Slovensko má čo povedať pokiaľ ide o politiku OSN," poznamenal Lajčák. Slovenská zahraničná politika podľa neho vyznáva princípy ako rešpektovanie medzinárodného práva, dialóg, vzájomná úcta, čo sú princípy, na ktorých je postavená aj OSN. "Ako kandidát budem presadzovať princípy, ktorým verím a ktorým sa venujem celý svoj aktívny život," dodal.

Viac o téme: OSNAndrej DankoMiroslav LajčákAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu