Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Náhle rokovanie vlády: Fico už prijíma návštevy, ako sa má?

Robert Fico a Robert Kaliňák
Robert Fico a Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Členovia vlády sa dnes stretnú na mimoriadnom rokovaní. Povedie ho vicepremiér a minister vnútra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico je po operácii stále v Ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave

Ako vysvetlila hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová, ministri posúdia návrhy, ktoré je potrebné predložiť na rokovanie parlamentu. Poslanci by sa nimi mali zaoberať hneď po schválení programového vyhlásenia vlády. Minulý týždeň pre prerokovávanie programového vyhlásenia vlády v parlamente, na ktorom musia byť členovia vlády prítomní, kabinet v stredu nezasadal.

Ministri by mali na vláde okrem iného posúdiť návrh šéfa rezortu zdravotníctva Tomáša Druckera na posun vydávania preukazov poistenca s elektronickým čipom. Zdravotné poisťovne ich budú podľa návrhu povinné doručiť nie do konca tohto roku, ale až do konca budúceho roku. Zmeniť by sa mal aj termín povinnosti vytvárania a zasielania elektronických zdravotných záznamov do elektronickej zdravotnej knižky osoby. Tieto zmeny sú uvedené v novele zákona o zdravotnom poistení a poisťovníctve a ministerstvo navrhuje ich prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Rezort svoj krok vysvetľuje odporúčaním Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Úrad totiž pri kontrole objavil závažné pochybenia pri zavádzaní elektronizácie zdravotníctva, uvádza sa v predkladacej správe. 

Fico sa má každým dňom lepšie

Premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý je po operácii srdca, sa má podľa podpredsedu vlády pre investície Petra Pellegriniho (Smer-SD) každým dňom lepšie. "Nabehol na cestu rekonvalescencie. Myslím si, že do niekoľkých týždňov by sa mohol vrátiť do práce," povedal dnes Pellegrini. 

Fica v prípade potreby zastupujú podpredsedovia vlády. "Dohadujeme to tak ad hoc, vždy si dohadujeme nejakým spôsobom týždenný program medzi sebou. Dnes viedol vládu podpredseda Kaliňák, ja sa zase zúčastňujem na nejakých stretnutiach. Všetko ide hladko, tak ako má a tak, ako nás o to požiadal premiér," priblížil. Šéf kabinetu je pre zdravotné problémy hospitalizovaný od 14. apríla v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave, kde podstúpil kardiochirurgický zákrok.

Informovanie o zdravotnom stave bolo ústretové

Podávanie informácií o zdravotnom stave predsedu vlády Roberta Fica považuje podpredseda vlády a zároveň minister vnútra Robert Kaliňák za ústretové, keďže novinári vedia kde, kým a ako bol operovaný. Ako ďalej povedal novinárom dnes po mimoriadnom rokovaní vlády, informovanie o premiérovom stave je štandardné. "Jeho stav je stabilizovaný, operácia prebehla bez komplikácií, takisto rekonvalescencia je bez komplikácií, pričom to má dobrú prognózu." Dodal, že konkrétnosť bola.

Podľa Kaliňáka má každý ústavný činiteľ vrátane Fica nárok na určitú mieru súkromia. "V žiadnom zákone nie je napísané, že by mal, alebo musel informovať a akým spôsobom. Neviem o tom, že je rozdiel medzi fyzickou osobou a ústavným činiteľom. Nie je v žiadnom zákone alebo dokonca ústave napísané, že majú menšie právo na súkromie a že by mali alebo nemali informovať,“ povedal šéf rezortu vnútra. Myslí si však, že keď sa premiér dostane do plného pracovného režimu, určite rád zreprodukuje všetky veci, ktoré ho postretli. 

Na zmenu ústavy, ktorá by sa týkala dlhodobejšej pracovnej neschopnosti ústavných činiteľov, nie je podľa Roberta Kaliňáka žiadny dôvod. Aj predseda vlády, aj predseda Národnej rady SR majú podľa jeho slov svojich zástupcov. Rozdiel je len v prípade prezidenta, ktorý svojich zástupcov nemá, jeho by zastupoval šéf vlády alebo šéf parlamentu. „Nie je dôvod, aby nejaká zmena bola, pretože na nikoho iného ako na podpredsedov by kompetencie prejsť nemohli,“ vysvetlil. Fico si podľa neho vybral štandardnú PN, preto netreba nič upravovať ani nič riešiť. „Všetky veci fungujú,“ dodal. 

Zdravotný stav predsedu vlády napreduje podľa šéfa ministerstva vnútra pozitívnym smerom. „Všetky pokroky, ktoré zo zdravotného hľadiska robí, nás napĺňajú optimizmom, že vo veľmi krátkom čase ho budeme opäť vidieť medzi nami na vláde,“ povedal Kaliňák. Odhadol, že mimo by mal byť Fico týždne, pričom jeho návrat by mal byť pozvoľný. „Druhý deň po operácii sa ma pýtal na pracovné veci, referoval som mu, dostal som už od neho aj pokyny, takže pracuje aj z lôžka. No kedy bude prítomný na vláde odhadnúť neviem,“ priblížil situáciu. Začiatok predsedníctva však zvládnu podľa neho so "všetkými rukami aj nohami". 

Podľa Kaliňáka je možné, že nastanú situácie, keď budú všetci traja podpredsedovia vlády zapojení do svojej práce, je to štandardné rozdelenie. Zastupovanie premiéra však nepovažuje za nič výnimočné. „Vždy môžu nastať situácie, ktoré si vyžiadajú, aby sme boli viacerí zapojení, ale to aj v čase, keď je premiér zdravý a v úrade. Človek nevie byť na dvoch či troch miestach naraz,“ dodal na záver. 

Viac o téme: Robert FicoRobert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu