Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pellegrini vyjadril nespokojnosť so vzdelávaním: Začína šéfovať novému úradu

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sieť škôl treba optimalizovať. Nesmieme obchádzať skutočnosť, že táto sieť ešte nie je tak zreformovaná, ako by mala byť. Pred dnešným rokovaním vlády to pre média povedal podpredseda vlády pre investície a bývalý minister školstva Peter Pellegrini s tým, že aj podľa OECD máme oproti európskemu priemeru stále málo žiakov v triede na jedného učiteľa.

Pellegrini tvrdí, že máme mnoho poloobsadených škôl v mestách. Samospráva, ktorá je v takýchto mestách zriaďovateľom škôl, musí podľa Pellegriniho rozhodnúť, či je lepšie mať napríklad päť plne vybavených a plných škôl, alebo mať šesť či sedem škôl, z ktorých dve sa potácajú na hranici ekonomickej efektívnosti a možno nevedia poskytnúť takú kvalitu. Optimalizácia siete škôl by sa podľa Pellegriniho mala začať napríklad v krajských mestách, v ktorých sa treba pozrieť, kde je táto sieť skonsolidovaná a kde nie. Následne by pokračovala na úrovni okresných miest. 

Pri regionálnych školách treba však podľa Pellegriniho zvažovať, ako ďaleko sú od seba jednotlivé obce. Podpredseda vlády pre investície dodáva, že k otázke treba pristupovať citlivo. Ak je niekde stredisková obec a v okolí nej sú ďalšie obce v okruhu troch či štyroch kilometrov, tam je podľa neho účelné, aby deti takúto krátku vzdialenosť dochádzali do jednej väčšej školy. Pri väčších vzdialenostiach by však boli deti vystavované stresu z prepravy. Optimalizácia je však podľa Pellegriniho nutná. "Ak máte o polovicu menej detí, ako ste mali pre 20 rokmi, ale máte len o tretinu menšiu sieť, tak niekde je chyba," hovorí Pellegrini.

Pellegrini bude mať väčšie kompetencie

Podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD) bude mať väčšie kompetencie pri riadení, koordinácii a dohľade nad využívaním eurofondov. Šéfovať bude novému úradu, ktorý má zastrešovať aj informatizáciu spoločnosti.

Počítajú s tým zmeny v zákone o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, ktoré na dnešnej mimoriadnej schôdzi schválila vláda. Odobrila tiež skrátené legislatívne konanie pri rokovaní o tomto návrhu. Norma má byť účinná od 1. júna.

Právnou úpravou sa novo vymedzia kompetencie pre oblasti riadenia, koordinácie a dohľadu nad využívaním finančných prostriedkov z eurofondov, investícií a informatizácie. Posilnené kompetencie bude vicepremiér pre investície vykonávať v rámci novo vytvoreného ústredného orgánu štátnej správy.

"Výkon navrhovaných kompetencií vyžaduje, aby tieto boli centralizované na úrovni jediného subjektu s právnou subjektivitou, keďže doterajšia fragmentácia medzi viaceré subjekty neumožňuje dostatočne silnú koordinačnú úlohu a včasné dosahovanie stanovených cieľov," zdôvodňuje vláda v návrhu.

Nová právna úprava prináša aj dočasnú možnosť pôsobenia troch štátnych tajomníkov na ministerstve, a to v prípade, ak jeden z nich je určený len na plnenie úloh súvisiacich s predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie (EÚ).

Po novom má tiež pôsobnosť Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v poskytovaní dotácií v oblasti ľudských práv prejsť od decembra tohto roka na Ministerstvo spravodlivosti SR.

Viac o téme: Peter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu