Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Spravodlivosť po slovensky: Páchatelia majú viac práv než obete, tvrdí Šípošová z OĽaNO

Janka Šípošová
Janka Šípošová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Páchatelia násilných trestných činov majú na Slovensku viac práv ako ich obete.

Ako ďalej povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave poslankyňa NR SR Janka Šípošová (OĽaNO), páchatelia trestných činov napríklad dostanú advokáta automaticky, keď si ho nemôžu dovoliť, pri závažných trestných činoch je to automatické. Pritom obete podľa nej nedostanú nikoho. Aj tento problém by mala vyriešiť Smernica o právach obetí, ktorá bola prijatá v roku 2012, no Slovensko ju dodnes neimplementovalo, za čo voči nám vedie Európska komisia i konanie.

Téme obetí násilia sa venuje i dnešná konferencia s názvom Nádej pre obete na pôde Národnej rady SR, záštitu nad ňou prevzala poslankyňa Erika Jurinová (OĽaNO) pri príležitosti dnešného Európskeho dňa obetí zločinu. Tú zorganizovalo občianske združenie Pomoc obetiam násilia, ktoré vzniklo pred 18-timi rokmi, no jeho služby dnes nie sú na takej úrovni ako kedysi, a to najmä pre nedostatočnú finančnú pomoc zo strany štátu. 

Na uznávanie práv či ich legislatívnu garanciu vo väčšej miere v prípade vinníkov upozornila i poslankyňa Erika Jurinová. Obete násilia či kriminality majú podľa nej takisto svoje práva, a preto je dnes v parlamente i konferencia. „Považujeme za dôležité, aby sa do našej legislatívy dostala nutnosť zakotviť práva obetí garantované smernicou EÚ, takisto aby zákon garantoval službu, ktorá môže byť poskytnutá občanom, ktorí sú postihnutí kriminalitou, ale aj jej finančné zabezpečenie,“ vysvetlila novinárom. 

Jedným z bodov konferencie je i predstavenie projektu Európskej siete pre práva obetí, do ktorého Slovensko pristúpilo 2. februára 2015 a stalo sa tak jedným z jeho spoluorganizátorov spolu s Holandskom, Írskom a Francúzskom. Jeho autorom je Holandsko. Ako vysvetlila Ivana Gážiová z ministerstva spravodlivosti, cieľom siete je zamerať sa na implementáciu smernice, pričom založená je na výmene dobrých skúseností. Prvé stretnutie bolo v piatok 19. februára v Amsterdame, ďalšie je naplánované v Bratislave počas nášho predsedníctva v Rade EÚ. Do projektu sa podľa nej zapojili takmer všetky členské štáty Európskej únie. „Vznik siete je reakciou na skutočnosť, že členské štáty majú problém implementovať túto smernicu,“ poznamenala s tým, že viac ako polovica štátov ju zatiaľ neimplementovala. Zo smernice sa do našej legislatívy dostala podľa Jurinovej možno jedna tisícina. 

Obetiam násilia na Slovensku okrem iných pomáha najmä občianske združenie Pomoc obetiam násilia. Keď združenie pred 18-timi rokmi vzniklo, poradne fungovali vo všetkých krajských mestách plus v Poprade. Ako vysvetlila poslankyňa Janka Šípošová, peniaze vtedy mali napríklad zo zahraničia, no od roku 2002 aj z dotácií ministerstva vnútra. Ako ju doplnil riaditeľ združenia Miroslav Nosál, systém kedysi fungoval zdarma, v poradniach pracovalo viac ako 65 ľudí, no všetko sa postupne rozpadlo pre nedostatok financií a štát, ktorý nijak nepomáhal. „Systém teraz funguje v útlejšom režime v niektorých krajských mestách a dúfame, že sa nám ho podarí dostať tam, kde bol kedysi,“ povedal s tým, že mimovládne organizácie do veľkej miery suplujú štát. „Kedysi sme riešili 2 500 prípadov ročne, vlani to bolo 600 až 700 prípadov, pričom klienti nedostanú takú pestrú paletu služieb, ako to bolo kedysi,“ dodala Janka 

Viac o téme: Janka Šípošová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu