Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Politici by mali venovať viac pozornosti zahraničným Slovákom, povedal Fedor

Martin Fedor
Martin Fedor (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská politická reprezentácia by podľa poslanca NR SR a člena predsedníctva strany Sieť Martina Fedora mala venovať viac pozornosti Slovákom, ktorí sa narodili a žijú v zahraničí.

"Venujeme zaslúženú pozornosť takmer 300-tisíc Slovákom, ktorí odišli za prácou do cudziny. Nesmieme ale zabúdať na Slovákov, ktorí sa narodili v zahraničí za našou súčasnou štátnou hranicou," povedal dnes po stretnutí s predstaviteľmi spolkov Slovákov žijúcich na Zakarpatskej Ukrajine Martin Fedor.

"Ako som si mohol vypočuť dnes v Užhorode, zahraničných Slovákov trápi najmä často zbytočná byrokracia na Úrade pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Budem sa pýtať našich úradov, čím sú tieto komplikácie spôsobené. Cítia potom nespravodlivosť a nezáujem od štátu, ku ktorému sa hlásia," povedal Fedor.

Podľa neho sa naši krajania na Ukrajine cítia zanedbávaní, ba dokonca odstrkovaní vlastným štátom. „Národnostná politika je často silnou súčasťou zahraničnej politiky. Akosi to stále podceňujeme, na rozdiel napríklad od našich južných susedov, ale aj iných európskych krajín," dodal Fedor.

Fedor zároveň upozornil na diametrálne odlišný prístup Maďarska k ľuďom, ktorí sa hlásia k maďarskej národnosti. „Kým v prípade Slovákov títo musia absolvovať siahodlhý administratívny proces, ktorý mnohých skôr odradí na to, aby získali štatút zahraničného Slováka, žiadatelia o maďarské občianstvo ho získavajú oveľa jednoduchšie. Nie je dobré uplatňovať maďarský model na naše podmienky, ale určite sa dá zlepšiť komunikácia s našimi krajanmi tak, aby sa necítili odstrkovaní,“ zdôraznil Fedor. 

Podľa posledného sčítania obyvateľstva žije na Zakarpatskej Ukrajine približne 7 000 Slovákov. Podľa miestnych predstaviteľov by ich malo byť viac ako 10 000.

Viac o téme: Martin FedorSieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu