Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prestrelka o programe SaS pokračuje: Do exministra sa obul mladý bloger, u Sulíka našiel chybu

Richard Sulík Zobraziť galériu (3)
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prestrelka pokračuje. Ekonomický bloger poukázal na nezrovnalosti odvodového bonusu strany SAS. Zareagoval na neho sám exminister práce Jozef Mihál. To však mladíka neodradilo a odhalil zmeny, ktoré celý odvodový bonus stavajú do úplne iného svetla.

Podstata jeho kritiky v prvom blogu spočívala vo výpočtoch. Tie Saskárom podľa Kuruca ľuďom s prijímom do 1 700 eur príliš nepomôžu. Práve naopak. Ten, kto zarába minimálnu mzdu, v čistej podobe o takmer 2 eurá dostane nižšiu výplatu. Naopak ten, kto zarába v hrubom vyše 1700, by si mal prilepšiť o takmer 40 eur. S platom nad 2200 eur by malo pribudnúť na konte ďalších 224 eur.

Bohatým dávať

Na výplatnej páske by si po odvode našli menej aj ľudia so mzdou 900 či 1000 eur. "Všetkým čo zarábajú do 1600 eur treba zobrať na čistej mzde, no niektorým pridať od 0,25 eura po 13,03 eura. V momente ako začnete zarábať viac ako 1700 eur, váš čistý príjem začne oproti dnešnému stavu stúpať raketovo," píše bloger Kuruc.

Jozef Mihál
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Mihál jeho výpočty spochybnil. Tiež zverejnil blog, v ktorom opisuje detaily ekonomického programu Slobody a Solidarity. Zároveň mladíkove tvrdenia spochybnil a označil ich za nezmysly.

Predvolebná manipulácia?

To však bloger Kuruc nenechal len tak a zareagoval zase. "Zatiaľ čo SaS pôvodne rátala s odvodom do 2. dôchodkového piliera vo výške vo výške 6,66 %, dnes už ráta so sadzbou o 55,55 % nižšou, čiže po novom si na dôchodok budete podľa SaS šetriť len odvodom vo výške 2,96 %. Samozrejme, keď znížite sadzbu, tak aj čistá mzda vám vyjde vyššia. Na tejto zníženej sadzbe je však zaujímavé to, že ani samotná strana SaS s ňou vo svojom programe nesúhlasí. To však Mihálovi nebráni, aby ju pred voľbami použil vo výpočtoch, čo samozrejme spôsobí, že mu vyjde vyššia čistá mzda pre každého. Tomu sa hovorí predvolebná manipulácia," tvrdí Kuruc.

Iba pre horných 8 percent

Keďže liberáli z SAS zmenili sadzby, zmenia sa aj čisté sumy na výplatnej páske. Prejaviť by sa to malo tak, že by zarobilo iba horných 8 percent. "Zatiaľ čo ten, čo má dnes minimálnu mzdu vo výške 405 euro v hrubom, dostane po zavedení odvodového bonusu navyše 22 eur, ten čo má dnes plat 2000 eur, dostane navyše 256 eur. Keď sa na to pozrieme percentuálne, dostaneme rovnako nepekný obraz. Človeku s minimálnou mzdou sa po zavedení odvodového bonusu zvýši čistá mzda o 6%,zatiaľ čo človeku s mzdou 2000 eur sa čistá mzda zvýši o 18 %," dodáva ekonomický bloger. Na záver mladík dodáva, že aj keď je daňovo-odvodový systém treba zreformovať, na Slovensku sme na to ešte nedozreli, keď chceme financovanie odvodovej reformy hádzať na plecia nízkopríjmových skupín.

Viac o téme: BlogerSASJozef MihálKuruc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu