Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Slovensko-rakúska dohoda: Kaliňák podpísal memorandum o prijatí utečencov

Robert Kaliňák a spolková ministerka vnútra Rakúskej republiky Johanna Mikl–Leitnerová pri podpise memoranda Zobraziť galériu (5)
Robert Kaliňák a spolková ministerka vnútra Rakúskej republiky Johanna Mikl–Leitnerová pri podpise memoranda (Zdroj: MV SR)

VIEDEŇ – Minister vnútra SR Robert Kaliňák a spolková ministerka vnútra Rakúskej republiky Johanny Mikl–Leitner dnes vo Viedni podpísali memorandum, na základe ktorého Slovensko dočasne prijme 500 azylantov z rakúskeho centra prvého kontaktu v Traiskirchene. Informoval o tom riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

"Slovenský účastník zabezpečí ubytovacie kapacity v ubytovacom zariadení pre najviac 500 žiadateľov za podmienok uvedených v tomto memorande o porozumení. Umiestňovanie žiadateľov v ubytovacom zariadení sa bude vykonávať postupne podľa dohody účastníkov. Celkový počet žiadateľov prijatých do ubytovacieho zariadenia môže byť po odchode niektorých prijatých osôb doplnený o ďalších žiadateľov, avšak ich počet nesmie presiahnuť 500 osôb v akomkoľvek čase ich umiestnenia v ubytovacom zariadení," konštatuje sa okrem iného v podpísanom memorande.

Robert Kaliňák a spolková
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MV SR)

Slovensko poskytne žiadateľom ubytovanie a stravu. "Slovenský účastník uhradí všetky výdavky vyplývajúce z plnenia záväzku," píše sa ďalej v memorande. Rakúsko bude podľa memoranda hradiť prepravu utečencov na Slovensko či ich vreckové. Ak by žiadatelia spôsobili v ubytovacom zariadení nejaké škody na majetku, podľa memoranda ich taktiež uhradí rakúska strana.

Robert Kaliňák a spolková
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MV SR)

"Toto memorandum je podpísané na dva roky, kde každý žiadateľ, ktorý bude presunutý na Slovensko, prejde prijímacím pohovorom a zdravotnou prehliadkou v Rakúsku," vysvetlil minister vnútra Robert Kaliňák. Následne bude ubytovaný na Slovensku po dobu trvania jeho azylovej procedúry, čo môže byť niekoľko týždňov a maximálne šesť mesiacov. Minister zdôraznil, že ide o žiadateľov o azyl v Rakúsku a nie na Slovensku. "Predpokladám, že v auguste by mohli prísť prví," uviedol.

Robert Kaliňák a spolková
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MV SR)

Utečenci budú na Slovensku dočasne a ubytujú ich v utečeneckom tábore v Gabčíkove. Niektorí obyvatelia však majú z utečencov obavy, a preto proti ich príchodu zorganizovali petíciu.

Robert Kaliňák a spolková
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MV SR)

Na Slovensku bude môcť ostať 100 sýrskych kresťanov

Na územie Slovenska vezmeme 100 ľudí a pôjde o kresťanské sýrske rodiny, ktoré si budeme vyberať v Taliansku a Grécku. Vyhlásil to dnes po rokovaní vlády premiér Robert Fico. To je podľa Fica príspevok Slovenska do rozdelenia 40 000 migrantov, ku ktorému sa zaviazali lídri na summite v Bruseli koncom júna.

Na pondelňajšom zasadnutí sa ministri vnútra dohodli na rozdelení 32 256 migrantov v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Minister vnútra Robert Kaliňák očakáva, že prvých 50 migrantov by Slovensko mohli prijať v budúcom roku a druhých 50 migrantov v roku 2017.

Podľa Kaliňáka bude musieť týchto 100 migrantov prejsť identifikáciou a bezpečnostnými previerkami. Zároveň by to mali byť migranti, ktorí sú schopní sa integrovať do slovenskej spoločnosti. K tomu im majú pomôcť kresťanské a charitatívne organizácie. 

Viac o téme: UtečenciRobert KaliňákJohanny Mikl–Leitner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu