Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Totálna zmena utečeneckej politiky v Rakúsku: Na hraniciach postavia plot!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

VIEDEŇ - Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová navštívila včera popoludní štajersko-slovinský hraničný priechod Spielfeld, aby sa osobne presvedčila o tamojšej situácii okolo migrantov. Podľa vlastných slov nariadila stavebné opatrenia, ktoré však pred novinármi nešpecifikovala. Vo vyhlásení zaslanom neskôr médiám sa však už podľa agentúry APA spomínajú "masívne, technické zábrany" tiahnuce sa niekoľko kilometrov vľavo a vpravo od hraničného prechodu.

Na improvizovanej tlačovej konferencii ministerka povedala, že nejde o postavenie plota od Maďarska po Slovinsko, ale o to, umožniť prekročenie hraníc veľkému počtu ľudí usporiadaným spôsobom. "Situácia tu je mimoriadne dynamická, denný počet prekročení hranice sa pohybuje od 3000 do 8000 ľudí, musíme sa však pripraviť na to, že to môže byť až 12.000 ľudí," uviedla ministerka. 

Na tlačovej konferencii v Spielfelde neodzneli žiadne termíny, v ktorých by sa spomínané stavebné opatrenia mali realizovať v praxi. S ich plánovaním sa však už začína. Ministerka nijakým spôsobom nekonkretizovala ani charakter týchto opatrení, avšak avizovala, že sa uprednostní príprava 200 policajtov, ktorí by sa mali preškoliť na príslušníkov pohraničnej polície. Súčasne odznelo, že Rakúsko sa ocitlo tak na hranici svojich možností čo sa týka ubytovacích kapacít pre migrantov, ako aj situácie na svojich štátnych hraniciach.

Rakúska ministerka o opatreniach na hranici: Samozrejme ide aj o plot

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová dnes v súvislosti s avizovanými stavebnými opatreniami na hranici so Slovinskom spomenula už konkrétne aj plot. Pokým v utorok sa tomuto slovu ešte vyhýbala, v dnešnej raňajšej spravodajskej relácii rakúskeho rozhlasu povedala: "Samozrejme, že ide aj o plot. Nejde však o to, hranicu "uzavrieť", zdôraznila podľa agentúry APA. 

Rakúsko musí podniknúť opatrenia pre prípad, že sa situácia zhorší, uviedla ministerka. V posledných dňoch podľa nej došlo k tomu, že niektoré skupiny utečencov boli čoraz netrpezlivejšie a správali sa aj agresívne.  Na otázku, či je cieľom plánovaných opatrení prílev utečencov obmedziť, Miklová-Leitnerová odpovedala, že zámerom je umožniť ich "usporiadaný a kontrolovaný" vstup do krajiny. Väčšina utečencov bude chcieť cestovať ďalej do Nemecka. 
Na adresu Bavorska, ktorého predstavitelia Rakúsko v utorok značne kritizovali, rakúska ministerka znova poznamenala, že oznámenie Nemecka o tom, že Sýrčanov nebude posielať späť, zapríčinilo bezpríkladný prílev utečencov. "Signály majú účinok a tento účinok pociťujeme," dodala Miklová-Leitnerová.

Slovinsko je pripravené postaviť plot na hranici s Chorvátskom

Slovinsko je pripravené vybudovať plot na svojej hranici s Chorvátskom, ak plán Európskej únie zameraný na obmedzenie prílevu utečencov cez Balkán nebude fungovať. Vyhlásil to dnes slovinský premiér Miro Cerar. Po zasadnutí slovinskej rady pre národnú bezpečnosť Cerar podľa agentúry AP povedal, že "ak to bude potrebné, sme pripravení postaviť plot okamžite".

Lídri viacerých krajín EÚ a Balkánu sa na mimoriadnom stretnutí minulý víkend v Bruseli dohodli na pláne zvládnutia hromadného príchodu utečencov zavedením prísnejších hraničných kontrol. Slovinská polícia dnes oznámila, že počas noci dorazilo do krajiny z Chorvátska 2234 utečencov.

V utorok išlo celkovo o 6877 ľudí. Od 16. októbra, keď Maďarsko uzavrelo svoje hranice s Chorvátskom a trasa utečencov sa tak odklonila do Slovinska, prišlo do tejto krajiny viac než 89.700 ľudí, ktorých prepravujú ďalej k Rakúsku. Slovinsko kritizuje Chorvátsko, že k hranici posiela viac migrantov, než dokáže zvládnuť.

Protiteroristické centrum zvýšilo kvôli migrácii ochranu Viktora Orbána 

Centrum boja proti terorizmu (TEK) zvýšilo stupeň ochrany predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a jeho rodiny. Podľa dnešnej informácie provládneho spravodajského servera magyaridok.hu stráži TEK prísnejšie premiéra kvôli migrácii už dlhší čas.

Súčasťou tohto opatrenia je okrem ochrany osôb aj ochrana objektov. Okrem TEK-u sa na plnení týchto úloh zúčastnia aj národnobezpečnostné služby. Podľa informácií servera tieto služby zintenzívnili analytickú činnosť a intenzívne rokujú aj s partnermi v zahraničí.

Bývalý zástupca šéfa vojenských tajných služieb József Horváth pre magyaridok.hu uviedol, že TEK konal tak, ako mu to prikazuje protokol. Dodal, že podobné rozhodnutia zrejme urobili aj v iných krajinách, ktorých sa migrácia dotýka.

Podľa jeho slov sa Maďarsko z tohto hľadiska dostalo do výnimočnej situácie, pretože rozhodnutím uzatvoriť srbskú zelenú hranicu zábranami, ktoré tvoria prekážku organizovane prichádzajúcej mase ilegálnych migrantov, si na seba privolalo hnev Islamského štátu a ďalších teroristických organizácií. "Títo maďarského premiéra a jeho okolie považujú za nepriateľa," argumentoval Horváth.

Szijjártó navrhol okamžitú finančnú pomoc Libanonu od EÚ 

Libanon vykonáva nadľudskú prácu v oblasti starostlivosti o dvoch miliónov utečencov na svojom území. K tomu, aby v tejto práci dokázal pokračovať, potrebuje okamžitú finančnú pomoc, vyhlásil dnes v Bejrúte maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó po schôdzke s predstaviteľmi tejto krajiny Blízkeho východu.

Podľa agentúry MTI Szijjártó podotkol, že starostlivosť o utečencov mimoriadne zaťažuje tamojší štátny rozpočet a vlani na ňu vynaložili 17 percent hrubého domáceho produktu Libanonu. "Je zrejmé, že ak Libanon urýchlene nedostane významnú finančnú podporu z Európskej únie, tak v budúcnosti nebude schopný postarať sa o utečencov," zdôraznil maďarský minister. Szijjártó pripomenul, že od septembra prichádzajú správy o tom, že čoraz viac utečencov odchádza z Libanonu cez more do Turecka a odtiaľ ďalej do Európy. 

Šéf maďarskej diplomacie k zábranám: Rakúsko nás kritizovalo a teraz samo bude stavať plot

Viedeň predtým ostro kritizovala Maďarsko kvôli stavaniu hraničných zábran a teraz sama stavia plot na rakúsko-slovinských hraniciach, reagoval dnes šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na vyhlásenie rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej. Tá v súvislosti s avizovanými stavebnými opatreniami na hranici so Slovinskom spomenula už konkrétne aj plot.

Rakúska strana podľa Szijjártóa priznala, že maďarský model je úspešný, a teraz ide stavať plot, o ktorom však tvrdí, že je iný než ten, čo je v Maďarsku. "V Európe - zdá sa - je možné stavať dva druhy plotov a je možné uplatniť dvojaký meter. S tým treba skoncovať," píše sa vo vyhlásení maďarského ministra zahraničných vecí. Szijjártó zdôraznil, že Maďarsko je jedinou krajinou, ktorá spĺňa európske predpisy, a dodal, že prišiel čas, aby ich plnili aj ostatné krajiny. "Maďarsko s podporou krajín Vyšehradskej štvorky dokáže ochrániť svoje hranice - a 28 členských krajín Európskej únie sa musí takisto zomknúť na ochranu hraníc v Grécku," vyhlásil šéf maďarskej diplomacie.

Rakúsko musí podniknúť opatrenia pre prípad, že sa situácia zhorší. V posledných dňoch podľa nej došlo k tomu, že niektoré skupiny utečencov boli čoraz netrpezlivejšie a správali sa aj agresívne. Rakúsky minister obrany Gerald Klug zdôraznil, že pri tomto kroku bude potrebné zohľadniť aj humánne hľadisko: podľa jeho slov totiž Maďarsko výstavbou plota z ostnatého drôtu prekročilo hranice ľudskosti.

Satjárthí: Spoločnosti musia robiť viac pre utečencov 

Globálne korporácie by mali zamerať väčšiu časť svojej sociálnej zodpovednosti na pomoc pri riešení utečeneckej krízy v Európe, a to predovšetkým na otázku prerušeného vzdelávania detí. Pre agentúru DPA to dnes uviedol indický bojovník za práva detí a nositeľ Nobelovej ceny za mier Kajláš Satjárthí.

"Veľké podniky môžu získať peniaze zo svojich filantropických iniciatív a korporačných projektov sociálnej zodpovednosti. Ak sa deti premiestňujú z jedného miesta na druhé, je nevyhnutné, aby im bolo zabezpečené nepretržité vzdelávanie," tvrdí Satjárthí, ktorý minulý týždeň navštívil niekoľko utečeneckých táborov v nemeckom meste Bad Bentheim.

"Záležitosť si vyžaduje viac investícií, pričom podniky by mali zdieľať toto bremeno so štátnymi dotáciami," uviedol aktivista a vyzdvihol Nemecko za jeho postoj voči utečencom, často v rozpore s názormi verejnosti. "Nemecko v týchto krízových časoch ukázalo morálne a politické vodcovstvo. Kancelárku Merkelovú chválim za toto gesto," doložil Satjárthí. Satjárthí získal Nobelovu cenu vlani spolu s pakistanskou bojovníčkou za vzdelanie Malálou Júsafzajovou.

Chorvátsko zaznamenalo určité spomalenie migračnej vlny 

Za uplynulého poldruha dňa prišlo do Chorvátska menej utečencov než zvyčajne. Hovorca polície Domagoj Džigumovič informoval, že dnes dopoludnia vstúpilo na chorvátske územie 2700 migrantov a v utorok to bolo 5700 ľudí, čo je veľký pokles v porovnaní s predchádzajúcimi týždňami. Chorvátsko hlásilo napríklad len v sobotu 24. októbra rekordných 11.500 utečencov, uviedla agentúra AP.

Podľa Džigumoviča je však ešte priskoro povedať, či sa migračná vlna smerujúca do západnej Európy spomaľuje. Dodal, že musí prejsť najmenej desať dní, kým bude možné urobiť závery. Polícia tvrdí, že od 15. septembra prišlo do Chorvátska takmer 270.000 migrantov. V tento deň Maďarsko zatvorilo hranice so Srbskom a utečenci tak začali prúdiť po tzv. balkánskej trase do Chorvátska. Uchádzači o azyl putujú z Turecka cez more do Grécka a potom cez Macedónsko, Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko do bohatších krajín západnej Európy, najmä do Nemecka.

Viac o téme: MigrantiPéter SzijjártóJohanna Miklová-Leitnerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu