Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Podľa Lajčáka je predsedníctvo v Rade EÚ bezprecedentná výzva

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie (SK PRES) bude bezprecedentná výzva nielen pre ministerstvo zahraničných vecí a vládu, ale pre celú krajinu. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní vlády minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Predsednícku stoličku v Rade Európskej únie preberie Slovensko 1. júla 2016.

„Podľa toho, ako sa tejto príležitosti chopíme, nás budú posudzovať naši partneri, európske inštitúcie aj jednotlivé členské krajiny,“ uviedol Lajčák a dodal, že podľa toho, ako dokážeme manažovať Radu EÚ a posúvať dopredu európsku agendu, budú do značnej miery vnímať Slovensko na mnoho rokov dopredu. 

Slovensko do začiatku predsedníctva musí pripraviť priestory, v ktorých sa podujatia budú odohrávať. Konať sa budú v Redute, v hoteli Bôrik, na Bratislavskom hrade či v historickej budove Národnej rady SR. Slovensko podľa Lajčáka takisto pokročilo v dohodách o sponzoringu, bez ktorého si prípravy nevie predstaviť. „Všetko, čo budeme potrebovať – autá, mobilnú, komunikačnú techniku, všetko by sme museli kupovať. To, čo sponzorom ponúkame, je status partnera,“ uviedol Lajčák. 

Minister skonštatoval, že z 230 návrhov už vybrali logo nášho predsedníctva. Podľa tradície ho však predstavia až pred jeho začiatkom. Ministerstvu sa tiež podarilo obstarať webovú stránku SK PRES. Rezort zahraničia pracuje aj na príprave kultúrno-prezentačných projektov, ktoré budú nielen v Bruseli a Štrasburgu, ale aj na našich zastupiteľských úradoch po celom svete.

Lajčák chce, aby sa v rámci SK PRES prezentovali slovenské kraje, aj keď miestom väčšiny podujatí bude Bratislava. Lajčák už otvoril novú budovu Stáleho zastúpenia Slovenska v Bruseli, ktorú si Slovensko prenajalo, keďže pôvodná budova bola v nevyhovujúcom stave. Ministerstvo v rámci príprav na predsedníctvo zvyšuje aj počty diplomatov na 217. 

„Na 90 percent už máme definovaný základný kalendár ministerských aj pracovných stretnutí v Bratislave aj v Bruseli,“ uviedol Lajčák a dodal, že o prípravách predsedníctva rokuje aj s parlamentnými stranami, aby boli o prípravách predsedníctva informované. „Viac ako dva roky sme v dialógu s politickými stranami a v máji 2012 podpísali spoločnú deklaráciu, ktorá hovorí, že úspech slovenského predsedníctva je spoločným záujmom a téma SK PRES sa nebude zneužívať v predvolebnom boji a na medzistranícke šarvátky,“ povedal Lajčák.

Ako dodal, je rád, že táto filozofia je rešpektovaná. Takisto podľa šéfa rezortu diplomacie majú politické strany možnosť vyjadriť sa k materiálom, ktoré ministerstvo zahraničia predkladá vláde. Pripomenul, že definitívny program bude schvaľovať vláda, ktorá vzíde z budúcoročných parlamentných volieb. 

Slovensko plánuje byť najúspornejšou krajinou Visegrádskej štvorky. Celkové výdavky by podľa Lajčáka mali byť menej ako 70 miliónov eur. Tie sa podľa šéfa zahraničia neminú v Bruseli, ale ostanú na Slovensku. Pôjdu do „našich hotelov, do našich služieb, na prezentáciu slovenskej kultúry, slovenských regiónov, ale aj na podporu aktivít našich škôl či mimovládnych organizácií,“ povedal. 

Viac o téme: Miroslav LajčákEurópska úniaSK PRES
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu