Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Kiska vymenoval nového ministra hospodárstva: Stal sa ním Vazil Hudák

Prezident Andrej Kiska dnes vymenoval nového ministra hospodárstva - Vazila Hudáka. Zobraziť galériu (3)
Prezident Andrej Kiska dnes vymenoval nového ministra hospodárstva - Vazila Hudáka. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko už má nového ministra hospodárstva. Prezident SR Andrej Kiska dnes vymenoval do kresla ministra hospodárstva Vazila Hudák. Ten predtým pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve financií. Vo funkcii strieda ministra financií Petra Kažimíra, ktorý bol zhruba na mesiac poverený aj vedením rezortu hospodárstva. Predtým zastával funkciu ministra hospodárstva Pavol Pavlis.

"Tie úlohy, ktoré pred novým ministrom stoja, nie sú jednoduché, pretože to, čo potrebujeme skutočne dnes podporiť a v čom sa potrebujeme zlepšiť, je vytváranie lepších podmienok pre podnikanie a zvyšovanie produktivity založenej na inováciách. Mali by sme zlepšovať podmienky pre tých, ktorí sa v akejkoľvek forme dnes súkromnému podnikaniu venujú, ale hlavne tým, ktorí by sa tomu venovať chceli," povedal po vymenovaní prezident Kiska. Podľa neho nový minister hospodárstva by sa mal napríklad zamerať na odstránenie zbytočných byrokratických prekážok či na zmiernenie regulácie, s ktorými sa podnikatelia stretávajú. 

Prezident Andrej Kiska dnes
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Minister hospodárstva Hudák sa chce aj napriek krátkemu času, ktorý zostáva do ďalších parlamentných volieb, zamerať aj na zlepšenie podnikateľského prostredia. "Pôjde mi hlavne o to, aby sa zlepšila v rámci krajiny kultúra a dialóg s podnikateľským prostredím, aby sa pokračovalo v iniciatívach, ktoré tu už boli začaté, ako je napríklad podpora start-upov. Chcem, aby sa podnikatelia mohli rozvíjať, aby sa im lepšie 'dýchalo'," konštatoval Hudák.

Vazil Hudák

JUDr. Vazil Hudák sa narodil 18. októbra 1964 v Bardejove. Vyštudoval Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov, Právnickú fakultu Univerzity Karlovej v Prahe a Harvard Business School v americkom Bostone.

Prezident Andrej Kiska dnes
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Po štúdiách bol v rokoch 1990-91 referentom na federálnom ministerstve zahraničných vecí, v rokoch 1991-2006 pracoval ako viceprezident pre programy v EastWest Institute (Atlanta, New York, Brusel, Praha) a v rokoch 2006 až 2010 v Citigroup (Praha/Londýn) ako viceprezident pre spoluprácu so štátnymi inštitúciami v strednej a východnej Európe.

V rokoch 2010 až 2011 pôsobil Vazil Hudák v londýnskej banke J. P. Morgan Chase, kde mal na starosti problematiku financovania verejného sektora vo východnej Európe. V roku 2012 sa stal Vazil Hudák štátnym tajomníkom Ministerstva financií (MF) SR a v tejto funkcii skončil 11. júna 2015. 

Viac o téme: Peter KažimírAndrej KiskaVazil Hudák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu