Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Predčasné voľby na Slovensku a rozpad Smeru: V roku 2015 sa vraj máme na čo tešiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Rok 2015 na slovenskej politickej scéne môže byť podľa politológov búrlivým rokom, ktorý poznačí už referendum na začiatku februára 2015. Politológovia nevylučujú ani ďalšie štiepenie politických strán, otázne ostáva, či rok 2015 bude predvolebný, alebo volebný rok.

Podľa Jána Baránka sa predčasné parlamentné voľby v roku 2015 neuskutočnia. "Myslím si, že to bude typický predvolebný rok už poznačený kampaňou so všetkými pnutiami, škandálmi i rozdávaním zo strany súčasnej vlády," uviedol Baránek. Rastislav Tóth predčasné voľby naopak nevylučuje. "Je to možné, ak by sa napríklad časť poslancov Smeru odtrhla od domovskej strany, alebo ak by rezignoval predseda vlády," skonštatoval. Politológovia sa zhodujú, že pravica v roku 2015 nenájde v sebe toľko integrity, aby vytvorila jednotnú opozičnú silu voči vládnucej strane. Obaja sa domnievajú, že jadrom problému je animozita a personálna žiarlivosť jednotlivých lídrov pravicových strán.

"Bolo by potrebné týchto lídrov zmeniť, aby na takýchto pozíciách boli skutoční lídri a nie politickí mastodonti, ktorí už mali byť dávno minulosťou," uviedol Tóth. Baránek očakáva, že sa môžeme dočkať ďalšieho rozdrobenia na politickej scéne a nie je vylúčený ani vznik nových strán. Upozornil, že k štiepeniu prichádza aj napriek tomu, že o ten istý počet voličov sa uchádza stále viac a viac subjektov. "Už to by to mohlo aj stačiť, ale ktovie, možno nás ešte niekto prekvapí," povedal politológ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu