Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Frešo sa vyhráža: Som pripravený odstúpiť!

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak SDKÚ-DS neuspeje v parlamentných voľbách v roku 2016, jej predseda Pavol Frešo je pripravený odstúpiť. Povedal to v rozhovore pre s tým, že ak voliči politikovi povedia, že nemá dôveru, tak odchádza.

Napriek tomu, že za posledný rok prišla SDKÚ-DS o viacerých poslancov, keď jej zostali len dvaja (Frešo a Ľudovít Kaník, pozn.redaktora), nemá viacerých krajských šéfov ani predsedu Ústrednej rady, Frešo svoju kandidatúru na predsedu v roku 2012 neľutuje. "V žiadnom prípade. Som presvedčený že kandidatúra bola správna, čo dokazuje aj drvivá väčšina hlasov, ktoré som na kongrese vo Zvolene dostal. Mandát je na štyri roky a ohodnotia to len a len voliči vo voľbách," zdôraznil.

Frešo pripomenul svoje slová, že ak nebude strana úspešná v akýchkoľvek voľbách, je ochotný odísť. "Ale ak sú voľby v poriadku, tak v prípade vnútrostraníckych intríg treba pozbierať dostatočný počet hlasov, čo sa mojim konkurentom napriek obrovskej snahe nepodarilo. V ďalšom období musí dať SDKÚ-DS zrozumiteľnú ponuku a zrozumiteľné tváre, aby sme sa uchádzali o dôveru voličov v roku 2016," avizoval.

Na margo príčiny tej skutočnosti, že SDKÚ-DS prišlo za jeho predsedovania o deväť z 11 poslancov, poznamenal, že vedenie sa nijako nezmenilo, len do bodky dodržiava generálnu líniu strany. "Teda to, s čím sme boli zvolení na kongrese v roku 2012. Čo im vadí, neviem, nepoznám na Slovensku snáď nikoho, kto by im rozumel. Je to skôr otázka na nich. Či je to o ich osobných ambíciách, alebo preto, že sme stranu prebrali nie v dobrom finančnom stave, neviem," priznal. Odídencom tiež odkázal, že sa mu veľmi páčil krok Radoslava Procházku (Sieť). "Odišiel z KDH a aj z parlamentu a povedal, že ak ho niekto do NR SR vráti, budú to voliči. To je príklad hodný nasledovania," apeloval.

Frešo sa vrátil aj ku kongresu SDKÚ-DS v Senici, na ktorom čelil pokusu o odvolanie. Za jeho zosadenie však neboli potrebné tri pätiny delegátov. "Za moje odvolanie nebola ani polovica všetkých delegátov. Viacerí neprišli, ale ich hlasy sa do kvóra počítajú. Dôvod som povedal dopredu – mám mandát na štyri roky, schválenú generálnu líniu a tak, ako pri odvolávaní premiéra, ak nedonesiete 76 hlasov, tak pokračujem ďalej. Ja som tiež na tom trval preto, lebo som tvrdil, že funkcionárov nevedie úprimná snaha o obnovu dôvery v SDKÚ-DS. Povedal som, že ak tých hlasov bude podľa stanov dosť, bez slova odídem. O tom, či to bolo správne rozhodnutie, zase rozhodnú len a len voliči," dodal Frešo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu