Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

SNS: Musíme odkúpiť časti Slovenských elektrárni, iná možnosť neexistuje!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) považuje otázku kúpy Slovenských elektrární štátom za prioritnú a stále otvorenú. Podľa SNS by vláda mohla získať peniaze na odkúpenie 66 percent akcií SE od talianskeho Enelu emitovaním dlhopisov vo výške 3 miliardy eur.

SNS je veľmi ľúto, že pri schvaľovaní štátneho rozpočtu sa nerátalo s potrebou obstarania finančných zdrojov na kúpu akcií Slovenských elektrární. Hoci na verejne prezentovaný návrh SNS na riešenie tejto otázky reagovalo ministerstvo hospodárstva a ministerstvo financií bezzubo, alebo nijako, SNS verí, že vláda urobí všetko pre to, aby 66 percent akcií od Enelu kúpila.  Argument vlády, že nevie zohnať finančné zdroje na kúpu podielu Slovenských elektrární, neobstojí. Minister financií každý rok požičiava 1 - 1,5 miliardy eur na kapitálovom trhu formou emisie dlhopisov. 

V oblastiach prirodzených monopolov, na tak malom trhu, akým je Slovensko – čiže tam, kde nie je realistické, aby vznikla plnohodnotná konkurencia – musí štát získať kontrolu v strategických infraštruktúrnych podnikoch! Tak je to aj na oveľa väčších trhoch a v zavedených demokraciách (napríklad Francúzsko, Nemecko, Česko, severské krajiny). Dokonca isté omyly začalo naprávať aj Maďarsko. Štát však musí do svojich podnikov dosadiť schopných manažérov, odborníkov, nie politických nominantov. 

Pre SNS je neprijateľná iná možnosť, než kúpa 66 percent akcií Slovenských elektrární vládou. Vládny kabinet nesmie dovoliť, aby sa tieto akcie dostali opäť do rúk finančných skupín alebo zahraničných spoločností. SNS verí, že vláda ukáže, že je vládou naozaj silnou, nezradí záujmy Slovenska, zoženie financie na odkup časti Slovenských elektrární. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu