Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SNS: Štát by mal od Enelu kúpiť podiel v Slovenských elektrárňach, kým je ešte čas

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) vyzýva vládu, aby začala urýchlene konať ohľadom odkúpenia 66 percent akcií Slovenských elektrární (SE). "Spoločnosť Enel, ktorá tieto akcie vlastní, očakáva ponuky záujemcov do 9. mája. Vláda má teda ešte nejaký čas na to, aby v zrýchlenom konaní urobila opatrenia a usilovala sa akcie tohto strategického podniku kúpiť," povedal pre predseda SNS Andrej Danko.

Dodal, že podľa SNS strategické energetické podniky patria do rúk štátu. "Štát by mal skutočne hľadať všetky možnosti, ako získať prostriedky pre odkúpenie akcií Enelu. Je to investícia do nás, do budúcich generácií, krok skutočného národohospodárskeho významu, vec národno-štátneho záujmu," vyhlásil Danko. 

"Prečo by mala zisky inkasovať jedna zo štyroch zahraničných firiem, ktoré zatiaľ záujem o elektrárne prejavili? Prečo nemôže zisk patriť nám, slovenským občanom, v podobe investícií zisku do nevýrobných odvetví, bez ktorých však spoločnosť nemôže existovať? Takýto prístup má ekonomický, sociálny a bezpečnostný rozmer," dodal.

Predstavitelia vlády podľa neho síce na tému kúpenia podielu v SE slovne špekulujú, činy sú však nejednoznačné. "Faktom totiž zostáva, že štát ani predbežnú či nezáväznú ponuku na kúpu akéhokoľvek podielu elektrární zatiaľ nepodal. Verejnosť o tom aspoň nevie," povedal Danko. 

"Pokiaľ štát nedovolí reprivatizáciu elektrární, postaví sa ku kúpe elektrární, ako aj k ich následnému manažovaniu zodpovedne, budú z toho profitovať Slováci. Inak z nás budú profitovať zahraničné koncerny, ktoré sú väčšinou majoritne alebo sčasti vlastnené materskými štátmi," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu