Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

EXKLUZÍVNY ROZHOVOR Poslanec Novotný pár minút po odchode z SDKÚ: Frešo sa z toho teší!

Viliam Novotný
Viliam Novotný (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Atmosféra na Prezídiu SDKÚ – DS bola včera napätá. Predseda Pavol Frešo bol podľa Viliama Novotný osobný a chcel, aby okamžite odišiel a už sa s nikým v strane nerozprával. Frešo podľa neho definitívne pochoval stranu. Je presvedčený, že Kaník nie je presvedčený o správnosti Frešovej politike. Tvrdí, že to vyzerá tak, akoby chceli s Frešom zopakovať príbeh DSky. Najprv zničiť, potom značku prilepiť k niekomu inému. Viac v prvom rozhovore Viliam Novotný.

Bolo rozhodnutie odísť z SDKÚ – DS ťažké?

  • Veľmi ťažké, stranu som pred 14 rokmi spoluzakladal. Je mi to veľmi ľúto, ale keď včera prezídium, ktoré je symbolom stavu do ktorého sa SDKÚ-DS dostala, teda prezídium bez väčšiny krajských predsedov, neprijalo štvorbodový plán na obnovu SDKÚ-DS, stratil poslednú nádej na reštart SDKÚ-DS.

Vedeli ste už včera pre Prezídiom, že odídete?

  • Na prezídium som išiel už rozhodnutý. Alebo sa príjme štvorbodový plán na obnovu SDKÚ-DS, ktorí krajskí predsedovia, vrátane mňa, predložili prezídiu minulý týždeň, alebo sa pôjde podľa Kaníkovej predstavy konzervovania súčasného stavu, ktorému sa dodáva legitimita. A to bolo pre mňa neprijateľné.

Išli ste tam s vašim návrhom na obnovu, ktorý už predtým nebol prijatý, takže ste s odchodom počítali...

  • Plán bol minulý týždeň len predložený, hlasovalo sa o ňom včera. Frešovi ľudia v prezídiu boli proti.

Vašim odchodom zaniká aj celý zväz v Košickom kraji?

  • Viete, úlohou krajského predsedu je lídrovať svoj kraj. Aj preto som včera len oznámil svoj odchod z SDKÚ-DS, ale urobím tak až v priebehu decembrovej schôdze parlamentu. Jednak preto, lebo zároveň odstúpim z funkcie predsedu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorého činnosť nechcem dovtedy paralyzovať. Ale hlavne sa chcem rozprávať s členmi strany v regióne o budúcnosti. Cítim to ako svoju povinnosť.

Odchádzate sám, či viacerí členovia z Košíc?

  • Moji kolegovia z Košíc v týchto dňoch už odchádzajú. Individuálne ale sústavne.

Bavili ste sa o svojom odchode aj s inými poslancami, ktorí už nie sú v SDKÚ – DS?

  • Áno, povedal som to Martinovi Fedorovi, ale aj kolegom Mikušovi a Jurzycovi, ktorí ešte v SDKÚ-DS zostali.

Čo vám povedal Frešo?

  • Neuveríte, ale mal som pocit, že sa teší. Bol dosť osobný a chcel aby som odišiel okamžite, aby som sa už s nikým v strane nerozprával. To som odmietol, v strane mám veľa priateľov, slušných a zodpovedných ľudí.

Aká bola atmosféra?

  • Napätá, ale vecná. Diskutovali sme o stanovách a predsunutí primárok na lídra, potom o ústrednej rade. Ale nedohodli sme sa.

Podali ste si s Frešom na záver aj ruku?

  • Podal som si ruku s každým a poprial som im veľa šťastia.

Stále sa špekuluje, kde skončíte. Kam smerujete?

  • Budem nezaradený poslanec bez straníckej príslušnosti.

Hovorí sa, že budete zakladať novú stranu s členkou Babitzovou, ktorú ste presvedčili na vstup do SDKÚ – DS.

  • Viete, Evu Babitzovú sme pred mimoriadnym kongresom s Ivanom Štefancom presviedčali a prosili, aby nám prišla do SDKÚ-DS pomôcť zmeniť stranu. Ona prišla a nám sa stranu zmeniť nepodarilo. Cítim za to zodpovednosť, nemám z toho príjemné pocity. Eva Babitzová sa dnes chystá s novými ľuďmi založiť nový projekt. Podľa mňa má šancu na úspech. Ak bude mať záujem, rád jej pomôžem a ponúknem svoje skúsenosti.

Má zmysel zakladať ďalšiu stranu? Za posledné dni vznikla ďalšia strana na pravej strane spektra SKOK. Nebudú mať voliči v tom už hokej?

  • Je to paradox, stále pribúdajú nové strany a voliči pravice v ostatných komunálnych voľbách volili nezávislých kandidátov. Prečo? Strán na pravo od stredu pribúda, ale ponuka pre ľudí, ktorí pracujú, platia dane a prípadne dávajú prácu druhým, stále chýba. To nie je o počte strán, ale o ponuke.

Martin Fedor zrejme smeruje do Siete. Vy ste nesedeli s Radom Procházkom na káve?

  • Neviem o plánoch Martina Fedora. Povedal mi, že chce zostať nezávislým poslancom. S Radom Procházkom som naposledy hovoril pred komunálnymi voľbami. Opakovane, ale len o Košiciach.

Dostali ste od nejakej existujúcej strany ponuku na vstup?

  • Ja nie som futbalista a toto nie je jesenný prestupový termín.

Smeruje SDKÚ – DS pod vedením Freša k zániku?

  • Pavol Frešo definitívne pochoval stranu, ktorá dokázala Slovensko vyviesť z krízy Mečiarizmu a zaradiť ho medzi úspešné európske krajiny. SDKÚ-DS pod jeho vedením rezignovala na svoju reformnú politiku, prestala dávať ponuku pre ľudí, ktorí pracujú a dávajú prácu druhým. A keď mimoriadny kongres v septembri vyslovil nedôveru predsedovi a jeho nerobeniu politiky a on prestal rešpektovať názor drvivej väčšiny členskej základne – SDKÚ-DS rezignovala aj na svoj demokratický charakter.

Ako by ste charakterizovali a opísali osobnosť Freša?

  • Názor si musíte urobiť sami.

Kto podľa vás odíde ďalší?

  • Nebudem špekulovať.

Rozumiete Ľudovi Kaníkovi, prečo „prisľuhuje“ Frešovi a prijíma jeho ponuky?

  • Opýtajte sa Kaníka, je tomu naozaj ťažko rozumieť.

Myslíte si, že Kaník je presvedčený o správnosti politiky Pavla Freša?

  • Som o tom presvedčený, že nie. Trochu to vyzerá, akoby chceli s Frešom zopakovať príbeh DSky. Najprv zničiť, potom značku prilepiť k niekomu inému. Ale to je už o ich svedomí.

Počula som, že SDKÚ – DS má vážne finančné problémy. Vraj zamestnanci nedostávajú výplaty. A ak, tak s oneskorením.

  • Áno je to pravda, strana prežíva zo dňa na deň. Je najzadlženejšou zo všetkých strán. Pravdou je, že dlhy urobilo ešte vedenie pred Frešom, pred voľbami 2012.

Je pravda, že vo výpovednej lehote je aj hovorkyňa Zvončeková?

  • Áno, odišla a už pre SDKÚ-DS nepracuje.

Bude mať kto zhasnúť v SDKÚ - DS?

  • Tandem Frešo – Kaník to zvládne s prehľadom, majú s tým prax z DSky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu