Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Jahnátek: SR pri téme mliečnych kvót odmietlo koeficient na obsah tuku v mlieku

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Slovensko sa dnes na Rade EÚ pre poľnohospodárstvo postavilo proti návrhom niektorých členských štátov EÚ, ktoré sa chcú vyhnúť sankciám za nadprodukciu mlieka. Z Luxemburgu to uviedol minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.

Minister uviedol, že rokovania ministrov o mliečnych kvótach, ktoré končia v roku 2015, trvali takmer štyri hodiny. Dôvodom bol návrh na sofistikovaný spôsob prepočítania koeficientu obsahu tuku v mlieku, čo by štátom s nadprodukciou mlieka umožnilo čiastočne sa vyhnúť sankciám.

"Sankcie predstavujú v roku 2015 odhadom okolo 110 miliónov eur," pripomenul Jahnátek. Týkajú sa mliekarenského rezortu ako takého, ale podliehať im budú štáty s nadmernou produkciou mlieka, ktoré si týmto spôsobom "nadkvóty" musia kúpiť.

Šéf slovenského agrorezortu spresnil, že 11 štátov EÚ, vrátane Slovenska, prepočítavací mechanizmus na obsah tuku v mlieku odmietlo, čo považujú za opatrenie na ochranu svojich producentov mlieka. Blokovacia menšina z ich strany spôsobila, že ministri sa vrátia k tejto téme počas nadchádzajúceho talianskeho predsedníctva v EÚ.

"Myslíme si, že mechanizmus, ktorý bol nastavený, by mal platiť. Tak, ako bolo dohodnuté, kvóty skončia až v roku 2015 a pravidlá by sa v poslednom roku trvania kvót nemali za pochodu meniť. Bol by to zlý signál pre výrobcov mlieka," upozornil Jahnátek.

Podľa jeho slov SR bojovala proti zrušeniu kvót, ale keď už predmetná dohoda bola prijatá, jej princípy by sa mal dodržiavať.

Ministri poľnohospodárstva EÚ chcú "odtajniť" rokovania o TTIP

Ministri poľnohospodárstva členských krajín EÚ sa dnes v rámci zasadnutia v Luxemburgu stretli so svojim americkým rezortným kolegom Tomom Vilsackom. Upozornili ho, že členské štáty EÚ sú nespokojné, pretože nemajú žiadne informácie o priebehu rokovaní o Transatlantickej dohode USA a EÚ o voľnom obchode (TTIP). V telefonickom rozhovore to potvrdil minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.

"Bolo to dôležité stretnutie, lebo je kritika na spôsob rokovania o tejto dohode vzhľadom na to, že už bolo päť stretnutí a členské štáty nemajú žiadne konkrétne informácie o ich výsledku," zdôraznil Jahnátek.

Dodal, že európski ministri svojmu kolegovi z USA naznačili nespokojnosť, že rokovania o TTIP prebiehajú v utajenom režime. Rada ministrov podľa neho upozornila, že producenti z krajín EÚ majú právo vedieť, čo ich čaká, ak by k tejto dohode s USA nakoniec došlo.

"Jedna z našich požiadaviek bola, aby sa čiastočne odkryli výsledky rokovaní, aby členské štáty boli priebežne informované, a spomenuli sme naše základné línie, cez ktoré skoro žiaden členský štát nehodlá ustúpiť," povedal Jahnátek.

Medzi požiadavky, ktoré sú pre agrosektor EÚ nepriestrelné, patrí najmä otázka geneticky modifikovaných potravín, zabezpečenie tvrdých fytosanitárnych opatrení, kvalita potravín podľa európskych štandardov a nepoužívanie antibiotík a hormónov ako základnej metódy pri chove zvierat.

Americkému ministrovi, ktorý v utorok bude v Bruseli rokovať s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo Dacianom Ciološom, bolo naznačené, že EÚ odmietne ustúpiť zo štandardov, ktoré slúžia na ochranu európskych občanov.

Vilsack ministrom pripomenul, že ak TTIP nebude výhodná pre USA, tak ju Kongres odmietne, na čo Rada ministrov odpovedala, že to isté platí aj zo strany EÚ, ak táto dohoda nebude vyrovnaná alebo nevýhodná. V tom prípade ju odmietne Európsky parlament a tiež národné parlamenty členských štátov.

Jahnátek pripomenul, že podobná dohoda medzi EÚ a Kanadou sa rodila štyri roky, a dodal, že niektorí jeho rezortní kolegovia požadujú, aby bola TTIP rozdelená na niekoľko kôl a po každom kole by bol určitý čas na prieskum, či je to výhodné pre obe strany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu