Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Potravinári varujú: Naše firmy bojujú o prežitie, ľudia prichádzajú o prácu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Potravinárske firmy bojujú o prežitie. Po krachu ôsmich potravinárskych podnikov prišlo Slovensko o ďalších 650 pracovných miest, varoval prezident Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Daniel Poturnay vo svojom vystúpení na včerajšom valnom zhromaždení komory.

"Potravinárske firmy skôr zanikajú ako vznikajú. Pre odvetvie potravinárstva sú významné tak veľké  podniky – a som úprimne rád, že na Slovensku ešte pôsobia – tak aj malé a stredné podniky, ktoré sa na Slovensku zakladajú sťažka. Podpora jestvujúcich potravinárskych podnikov, vytváranie stabilného podnikateľského prostredia a minimalizácia zmien v legislatíve je preto kľúčom pre vytváranie stabilných pracovných miest."

Potravinárska komora Slovenska (PKS) chce presadiť zrovnoprávnenie dotácií pre slovenských farmárov a potravinárov, spravodlivé financovanie potravinárskeho priemyslu, spravodlivé zdaňovanie, zlepšenie dodávateľsko–odberateľských vzťahov, zefektívnenie kontroly bezpečnosti potravín, ako aj odmietnutie liberalizácie obchodu s USA alebo s Ukrajinou bez dôkladnej analýzy dopadov.

Potravinári riešili ako jednu z kľúčových tém dodávateľsko-odberateľské vzťahy. Zistenia pri úradnej kontrole potravín môžu mať podľa komory negatívne dopady na zamestnanosť ako v potravinárstve, tak aj v obchode. "Určite si to neželá ani jedna zo zúčastnených strán.  Preto chceme podporiť založenie slovenskej skupiny na kontrolu zásad správnej praxe v potravinovom dodávateľskom reťazci," povedal prezident komory.

Potravinári vítajú inciatívy ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka v presadzovaní slovenských potravín na našich pultoch. Pozitívne hodnotí aj jeho angažovanosť v oblasti zvýšenej kontroly kvality a bezpečnosti potravín. Táto oblasť bola podľa stanoviska komory všetkými jeho predchodcami riešená nedostatočne. Naopak, negatívne hodnotí návrh zákona o odpadoch, ktorý je pre potravinárov likvidačný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu