Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Kiska: Najvyšší súd mala viesť morálna a odborná autorita

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najvyšší súd (NS) SR by mala viesť morálna a odborná autorita. Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave zvolený prezident Andrej Kiska. Zároveň vyzval členov Súdnej rady SR, aby k voľbe predsedu NS SR a súdnej rady pristupovali zodpovedne.

"Každý jeden z členov súdnej rady má pred sebou rozhodnutie, ktoré ovplyvní charakter nášho súdnictva," povedal Kiska. Súdnictvo by podľa neho malo byť istotou a zárukou stability. "Právo musí platiť rovnako pre každého," vyhlásil.

Podľa zvoleného prezidenta patrí súdnictvo k najväčším problémom Slovenska a je príčinou nedôvery občanov v štát. Ako dodal, členovia súdnej rady si musia vybrať medzi kontinuitou a zmenou. "V pondelok buď začnú súdnictvo meniť, alebo šancu na zmenu premárnia," povedal Kiska s tým, že ľudia chcú zmenu.

Podľa predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina prehrali spoločnosti Andreja Kisku viacero dôležitých spotrebiteľských sporov na najvyššom súde a preto je pochopiteľné, že Kiska a jeho ľudia si želajú zmenu vo vedení súdu.

"Najvyšší súd totiž potvrdil a potvrdzuje tisícové pokuty uložené spoločnosti Andreja Kisku, ktoré pre hrubé porušovanie práv spotrebiteľov uložil Inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie. Preto sa pán Kiska, ktorý ešte nezložil prezidentský sľub občanom tohto štátu, bojí situácie z Českej republiky, kde nebankovým spoločnostiam, vrátane pána Kisku, hrozí, že po verdikte najvyššieho súdu budú občanom vracať podľa medializovaných informácií až šesť miliárd českých korún," uviedol Harabin.

Kiska sa odmietol vyjadriť k jednotlivým kandidátom s tým, že tak urobí až po výsledku voľby. Na post predsedu najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR kandidujú traja kandidáti. Súčasného predsedu NS SR Štefana Harabina navrhla sudcovská rada NS SR a má podporu aj Združenia sudcov Slovenska. Sudkyňu Janu Bajánkovú navrhol minister spravodlivosti SR Tomáš Borec. Tretiu kandidátku Zuzanu Ďurišovú navrhlo združenie Sudcovia za otvorenú justíciu. Voľba sa uskutoční v pondelok 19. mája v Sobranciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu