Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fico o EÚ: Sme pri stole, pri ktorom sa prijímajú zásadné rozhodnutia

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko sa vďaka svojmu 10-ročnému členstvu v Európskej únii nachádza pri stole, pri ktorom sa prijímajú zásadné rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú budúcnosť Európy a v mnohých prípadoch aj ďalších regiónov sveta.

Vo svojom príhovore počas dnešného slávnostného galavečera v historickej budove Slovenského národného divadla to uviedol premiér Robert Fico.  "Je zjavné, že EÚ nám otvorila nové možnosti. Približne 80 percent verejných investícií na Slovensku je financovaných z európskych peňazí," pripomenul, pričom spomenul vybudovanie ciest či rekonštrukciu škôl. Zaželal, aby členstvo v únii naďalej spájalo a prispievalo k zlepšovaniu životnej úrovne ľudí a aby únia naďalej bola prostriedkom mieru, stability a prosperity.

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška poznamenal, že Slovensko sa stalo súčasťou Európy a Európa sa už stala súčasťou Slovenska v hlavách a srdciach ľudí. Ako dodal, nebol to jednoduchý a ľahký proces.
 "Európska vlajka je asi jediné miesto, kde ľavičiari dokážu povedať, že modrá je dobrá a európska vlajka je zároveň miesto, kde pravičiari dokážu povedať, že žltá hviezda - už nie na červenom podklade - je v poriadku. Európska vlajka ako keby symbolizovala to, že pokiaľ ide o Európu, držíme na Slovensku všetci spolu," uviedol v príhovore.

Európa podľa Pašku potrebuje dialóg, ktorý nemôže byť oddelený od občanov. "Nemôžeme byť hluchí požiadavkám našich ľudí. Tí chcú dôstojný a slušný život, v ktorom sa budú môcť bezpečne postarať o svoje rodiny. Ľudia jednoducho chcú sociálnu Európu, lebo iba taká Európa môže byť tým, čo sa spieva v Beethovenovej deviatej symfónii - ódou na radosť," deklaroval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu