Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Viskupič: Paška zatvára parlament pred novinármi a občanmi

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda NR SR Pavol Paška podľa poslanca Jozefa Viskupiča (OĽaNO) zatvára parlament a buduje barikády proti novinárom a občanom. Od začiatku roka sa budujú v parlamente nové bezpečnostné zariadenia, sprísnil sa pohyb novinárov v budove NR SR. Ako povedal Viskupič dnes na tlačovej besede, celá dodávka nových bezpečnostných zariadení bola ukrytá do zmluvy o údržbe a servise.

„Nebolo žiadne verejné obstarávanie, prijal sa dodatok. V roku 2011 stáli bezpečnostné služby 61-tisíc eur, vlani to bolo 206-tisíc eur. Dodatok navýšil túto sumu o ďalších 300-tisíc eur. Celkovo ide o 500-tisíc eur. Čiže opatrenia nebudú stáť ani 9-tisíc, ani 16-tisíc, ani 20-tisíc, bude to stáť pol milióna eur,“ povedal Viskupič s tým, že dáva preto podnet na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), aby to preveril a zistil, či pôvodná zmluva o údržbe a servise navýšená dodatkom nebola obídením alebo porušením zákona.

Podľa Viskupiča Paška využil trik, keď servis a údržbu zariadení dodatkom doplnil o dodávku a nákup nových zariadení. „Nesúťažil, nikoho sa nepýtal. Rozhodol. Paška sa týmto vysmial do tváre nielen občanom, ale aj ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, ktorý tvrdil, že nastavia také pravidlá, aby sa nedali obchádzať a pritom ich Paška veselo obchádza,“ upozornil poslanec. Paška podľa neho na malé sumy vypisuje verejné obstarávania a na veľké mu stačí dodatok k zmluve.

„Nech ÚVO rozhodne, či to nebolo urobené tak, že k pôvodnej zmluve 174 z roku 2011 nebol rozšírený predmet zmluvy. Ten bol len údržba a servis, a preto to stálo 61 000 eur. Podľa nového dodatku sa rozširuje predmet zmluvy nielen na nevyhnutné dopĺňanie nových prvkov, ale aj na dodávku a montáž, prekládku existujúcich prvkov na základe zmien režimov objektov. Zmenu režimu objektov, ktorá súvisí s obrovskou sumou, urobil Paška,“ dodal Viskupič, pričom upozornil, že Paška uzavrel dodatok na 300 000 eur v poslednom mesiaci platnosti pôvodnej zmluvy. Zároveň zmenil aj predmet, ktorý umožnil montovať nové zariadenia. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu