Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Gál: Borecove návrhy na zmeny v súdnictve nezlepšia fungovanie justície

Tomáš Borec
Tomáš Borec

BRATISLAVA - Návrhy na zmeny v súdnictve, ktoré dnes predstavil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) a minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), nie sú systémové a nezlepšia fungovanie slovenskej justície. Myslí si to opozičný poslanec Gábor Gál (Most-Híd).

Za systémovú zmenu nepovažuje návrh, aby predsedu Súdnej rady (SR) SR vyberal prezident z dvoch kandidátov navrhnutých predsedníčkou Ústavného súdu SR. "Ide iba o zmenu spôsobu obsadenia postu predsedu Súdnej rady SR, ktorá nič na fungovaní tak SRSR, ako aj samotnej justície, nezlepší," tvrdí Gál.

To isté platí podľa neho aj v prípade návrhu, aby šéf SRSR nemohol byť aktívnym sudcom. "Predseda Súdnej rady SR bude mať takto akurát viac času na to, aby podriadil justíciu svojmu vplyvu," poznamenal Gál.

Podľa neho negarantuje pozitívne zmeny ani kontrola práceneschopnosti sudcov, či kontrola ich práce doma. "Rovnako si nemyslíme, že súdnictvo sa očistí, keď štát sprísni kritériá pre uchádzačov na post sudcov. Už teraz totiž v talároch sedia sudcovia, ktorí medzi sudcami nemajú čo robiť. Zmeny navrhnuté Smerom týmito ľuďmi nepohnú," povedal Gál.

Poslanec pripomenul, že opozícia prišla aj v minulosti s viacerými návrhmi na riešenie zlého stavu justície, no Smer-SD ich odmietol. Poukázal aj na dvojicu právnych noriem, o ktorých by mal rokovať parlament a pre ktoré bude na rokovaní so Smerom-SD o zmenách v justícii žiadať podporu. "Ide o návrh na zrušenie sudcovskej imunity, ktorý sám predkladám a tiež o návrh, podľa ktorého sa má oddeliť funkcia predsedu Súdnej rady SR od funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR od poslankyne Lucie Žitňanskej (nezaradená)," upresnil.

Most-Híd podľa Gála mieni podporovať a presadzovať také návrhy, ktoré skutočne umožnia očistiť justíciu od sudcov, "ktorí jej robia zlé meno, ktorí nie sú na strane spravodlivosti, ale na strane niektorých vyvolených". Rovnako bude žiadať zmeny na zrýchlenie súdneho konania tak, aby každý občan SR, ktorému boli porušené jeho zákonné práva, sa mohol spoľahnúť, že sa bez zbytočných prieťahov a čo možno najrýchlejšie, domôže spravodlivosti," dodal Gál.

Borec a Paška dnes informovali o viacerých pripravovaných zmenách v justícii. Nového predsedu Súdnej rady SR by mal vyberať prezident z dvoch kandidátov, ktorých bude predkladať predseda Ústavného súdu SR. Minister doplnil, že podľa jeho návrhu by predseda Súdnej rady mal byť po novom ústavným činiteľom. "Pokiaľ by to mal byť sudca, tak by nemal vykonávať svoju funkciu sudcu počas doby vykonávania funkcie predsedu Súdnej rady," povedal Borec. Spôsob kreovania predsedu Najvyššieho súdu SR by sa podľa neho meniť nemal, teda aj naďalej by ho volili členovia Súdnej rady.

Paška avizoval, že dialóg o zmenách v justícii nekončí na odbornej úrovni, mieni v ňom pokračovať na pôde parlamentu. Plánuje rokovanie s opozíciou, keďže ide o ústavné zmeny. "Chcem na základe dnešného stretnutia osloviť predsedov opozičných poslaneckých klubov, aby v čo najbližšom čase, ak to bude možné ešte tento týždeň, aby som s nimi zorganizoval stretnutie a otvorili by sme nielen odbornú, ale aj politicko-ústavnú rovinu tohto problému," povedal Paška.

Pripomenul, že Smer-SD nemá v parlamente ústavnú väčšinu a niektoré avizované zmeny v justícii jej úpravu budú vyžadovať. Na schválenie ústavných zmien treba minimálne 90 poslaneckých hlasov. Smer-SD ich má sám 83.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu