Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Jahnátek: Nový model EÚ podpory mlieka na školách je pre SR neprijateľný

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Slovenská republika nesúhlasí s novým návrhom Európskej komisie (EK) v oblasti podpory spotreby mlieka a ovocia na školách krajín EÚ. Na Rade EÚ pre poľnohospodárstvo v Bruseli to dnes uviedol minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.

Minister zdôraznil, že podpora pre školské mlieko a ovocie je oblasť, kde je zbytočné meniť súčasné podmienky.

SR súhlasí s prvou časťou návrhu EK, v rámci ktorého sa zvyšujú prostriedky pre konzumáciu mlieka a ovocia na školách. Odmieta ale navrhovanú unifikáciu podmienok na prerozdeľovanie tejto pomoci, nakoľko by tým u nás poklesol počet škôl, ktoré túto podporu využívajú.

"Dnes sme na úrovni, že zhruba 90 percent prostriedkov pre školské mlieko a ovocie dokážeme spotrebovať. V EÚ je priemer okolo 30 percent," spresnil šéf slovenského agrorezortu.

Model uplatňovaný v SR je dosť rozsiahly, keďže pod systém podpory spadajú študenti a žiaci vo veku od 3 do 18 rokov, čiže materské škôlky, stredné školy aj odborné učilištia. Do systému je v súčasnosti zapojených okolo 2400 škôl s počtom do 50.000 žiakov. Nový návrh EK tento stav však ohrozuje.

"Ak dôjde k zjednoteniu podmienok v celej EÚ, bude to znamenať, že okruh prijímateľov tejto pomoci sa zúži," upozornil Jahnátek. V Bruseli sa podľa neho dokonca hovorí o obmedzení podpory len na vekovú kategóriu od 6 do 10 rokov, čo by u na Slovensku zásadne znížilo počet prijímateľov pomoci.

Minister pripomenul, že po prepočtoch podľa nových podmienok z dielne EK, by sme na Slovensku z dnešných 2400 škôl po novom začínali iba s asi stovkou škôl. A trvalo by možno aj šesť rokov, kým by sme sa dopracovali k počtu 1200 škôl vhodných pre prijímanie tejto pomoci.

"Pre nás je tento model absolútne neprijateľný. Trváme na tom, aby členské štáty mali možnosť zvoliť si podmienky na aplikáciu programu školského mlieka a ovocia. Celkom tomu nerozumieme, prečo sa má meniť model, ktorý dobre funguje," uviedol Jahnátek.

Program pre školy na podporu spotreby mlieka a ovocia je v podobe trojzložkového financovania, keď časť (najmenšiu) poskytuje rozpočet EÚ, ďalšou časťou prispievajú členské štáty a nakoniec aj rodičia školopovinných detí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu