Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Súd s Babišom o jeho minulosti v ŠtB pokračuje vo štvrtok, bez jeho účasti

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: novinky. cz)

BRATISLAVA - Na bratislavskom súde bude budúci týždeň pokračovať pojednávanie, v ktorom sa šéf hnutia ÁNO a budúci český minister financií Andrej Babiš domáha verdiktu, že je v archívnych zväzkoch komunistickej tajnej polície ŠtB ako agent vedený neoprávnene. Pred súdom by vo štvrtok mali vypovedať svedkovia a vynesenie rozsudku sa neočakáva.

Babiš dlhodobo popiera, že by so Štátnou bezpečnosťou vedome spolupracoval. Vlani v júni uviedol, že za komunizmu ako pracovník zahraničného obchodu prišiel s ŠtB do kontaktu, ale že jej agentom nebol. Ďalších svedkov chcela sudkyňa vypočuť v októbri, žiadny z nich sa ale na súd nedostavil a pojednávanie bolo odročené na 30. januára. Miliardár slovenského pôvodu v skoršom rozhovore pre ČTK vyhlásil, že nadchádzajúceho čítania sa nezúčastní.

Babiš bol pred novembrom 1989 členom komunistickej strany. Kvôli archívnym zväzkom, ktoré ho evidujú ako spolupracovníka ŠtB, by v Česku zrejme nezískal negatívne lustračné osvedčenie. Vymenovanie Babiša ministrom financií a vicepremiérom pre ekonomiku podmienil prezident Miloš Zeman prijatím služobného zákona v dolnej komore parlamentu v prvom čítaní; Snemovňa tak urobila tento týždeň.

Majiteľ holdingu Agrofert podal žalobu na slovenskom Ústav pamäti národa (ÚPN), ktorý spravuje časť archívnych zväzkov ŠtB. Podľa informácií z osobného zväzku Babiša sa podnikateľ údajne stal v 80. rokoch dôverníkom a neskôr pod krycím menom Bureš agentom tajnej polície. ÚPN našiel v archíve ešte dva ďalšie zväzky, podľa ktorých agent Bureš donášal ŠtB a tiež navštevoval konšpiračný byt. Celý obsah spisov sa ale nezachoval, pretože ich časti boli skartované.

Babiša podporil bývalý dôstojník ŠtB Andrej Kulha, ktorý vlani na jeseň vyhlásil, že spis ohľadom spolupráce podnikateľov s ŠtB je sfalšovaný. Podľa Kulhu si zväzok vymysleli pracovníci ŠtB, aby si vylepšili svoje služobné hodnotenie. Využili k tomu vraj správy z oficiálnych stretnutí s Babišom.

Sám Kulha pritom písal záznamy do Babišovho zväzku. K súdu v Babišovom prípade nebol Kulha ako svedok predvolaný. Jeho verziu odborníci spochybnili a ÚPN označil archívne zväzky za hodnoverné. Za málo pravdepodobnú ústav pokladá možnosť, že by evidencia ŠtB boli vykonštruované, keď o jednej osobe hovoria tri zväzky.

ÚPN za celé obdobie svojej existencie čelil niekoľkým desiatkam žalôb ohľadom evidencie ľudí v archívnych zväzkoch ŠtB. Väčšinu ukončených sporov ústav prehral.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu