Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Maďarič: Každý vyspelý národ podporuje súčasné výtvarné umenie

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Hoci súčasné výtvarné umenie nedokáže osloviť širokú verejnosť tak, ako ostatné druhy umenia a je možno najmenej zrozumiteľné, často patrí k tým najprovokujúcejším. Myslí si to minister kultúry Marek Maďarič.

"Nemali by sme hovoriť o tom, že ak nie je nejaký druh umenia určený väčšinovému vkusu, nemáme ho podporovať. Tak ako kedysi boli možno pre ľudí nezrozumiteľní Ľudovít Fulla či Miloš Alexander Bazovský, tak možno sú to dnes títo mladí výtvarní umelci," konštatoval s tým, že musia dostať podporu a priestory, kde budú prezentovať svoje umenie, pričom musí existovať inštitúcia, ktorá ho bude vysvetľovať. Tou má byť Dom umenia/Kunsthalle v Bratislave.

Ako upozornil, toto umenie nedosiahne síce rovnakú návštevnosť ako napríklad filmové či divadelné predstavenia, dokáže však Slovensko dobre reprezentovať v zahraničí. "Každý vyspelý národ ho podporuje," dodal. To, že vystavovať bude mladá generácia výtvarníkov, môže byť podľa neho do istej miery príťažlivé pre ich rovesníkov.

Poukázal na to, že túto oblasť v súčasnosti supluje napríklad Slovenská národná galéria, ktorá sa má zameriavať na klasické umenie. "Hlavne je to zbierkotvorná inštitúcia. Kunsthalle má byť inštitúcia, cez ktorú budú výstavy iba pretekať a zaznamenávať bohatý súčasný kultúrny život," ozrejmil Maďarič. Minister v minulosti prezentoval myšlienku, aby jej zakladateľom okrem jeho rezortu bolo mesto Bratislava a vyšší územný celok (VÚC). Na tento účel vznikla spoločná pracovná skupina. Podľa Maďariča sa však ukázalo, že magistrát ani VÚC na to financie nemajú. Ročné náklady na prevádzkovanie Kunsthalle ako samostatnej inštitúcie sa odhadovali medzi 400.000 až 500.000 eur.

Od januára budúceho roka bude zatiaľ fungovať ako súčasť novovytvoreného Slovenského centra vizuálnych umení spadajúceho pod Národné osvetové centrum. V budúcnosti sa uvažuje nad jeho úplným osamostatnením. "Ak by sme mali čakať na ideálne podmienky, tak ho nikdy neotvoríme. Ale určite nemôže byť trvalo súčasťou inej organizácie," deklaroval minister.

Dvere spolufinancovaniu definitívne nezabuchlo mesto a ani VÚC. "Ak bude Kunsthalle ako samostatná inštitúcia, budeme sa musieť k tejto myšlienke znovu vrátiť. Je logické, že by sa samospráva mala snažiť byť jej súčasťou. Možno získame aj generálneho súkromného partnera," doplnil Maďarič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu