Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pollák odmieta Tankovu kritiku, vyzýva ho, aby nezneužíval Rómov na osobné ciele

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO) odmieta tvrdenia predstaviteľov Strany rómskej únie Slovenska (SRÚS), že sa s nimi nechce stretnúť. Tvrdí, že je to presne naopak. Pollák zároveň spochybňuje úprimnosť snáh šéfa SRÚS Františka Tanka o riešenie rómskej problematiky. Vidí za nimi jeho politické ambície. Poukazuje tiež na financovanie Tankových aktivít, ktoré podľa Polláka nie je celkom transparentné.

"Mám informácie, že aktivity pána Tanka sú financované z iných strán ako z rómskej komunity," povedal. Konkrétny byť nechcel. Pokiaľ ide o Tankove tvrdenia, že Pollák nemá záujem o rokovanie s predstaviteľmi SRÚS, splnomocnenec vlády uviedol, že Tanka na stretnutia prizýval. Ten však nikdy neprišiel. Naposledy sa podľa Polláka z rokovania ospravedlnil pre zaneprázdnenosť s prípravou protestu. "Nevidím žiadnu snahu pána Tanka o stretnutie so mnou," podotkol.

Pollák súhlasí, že vládny splnomocnenec nestačí na riešenie rómskej problematiky a že by sa na tom mali podieľať rómski experti. Rovnako bude Pollák rád, ak sa Tanko stane poslancom Národnej rady SR a skutočne bude prinášať riešenia rómskej problematiky. Splnomocnenec vlády by však bol rád, keby Tanko "nevyužíval rómsku komunitu na svoje osobné politické ciele". Dodal, že ako splnomocnenec chystá ďalší okrúhly stôl, kde sa chce zaoberať rôznymi otázkami.

Predstavitelia SRÚS kritizovali Polláka dnes pred prezidentom SR Ivanom Gašparovičom. "Pán Pollák nemá záujem sa s nami stretnúť," posťažoval sa predseda SRÚS František Tanko. Prezidentovi odovzdal kópiu projektu na riešenie situácie Rómov na Slovensku.

Podľa projektu by Rómovia chceli znova zaviesť postavenie rómskeho vajdu ako prirodzenej autority v rómskej komunite a začleniť ho do štruktúry miestnej samosprávy v obciach s vyšším zastúpením Rómov. Prezident pripomenul, že pri aplikácii takéhoto modelu treba vedieť už vopred vyhodnotiť dosahy jeho zavedenia. "Ja ten projekt nepoznám. Mne žiadny nepredložil," reagoval splnomocnenec vlády Pollák.

Predstavitelia SRÚS po rokovaní povedali, že na riešenie rómskej problematiky splnomocnenec vlády nestačí. Informovali tiež, že pracujú na návrhoch zákonov, ktoré majú posilniť ústavné práva a zákonné povinnosti Rómov, a 15. mája pôjdu opäť do ulíc. SRÚS by chcela, aby Rómovia začali pracovať aspoň za minimálnu mzdu. Pomôcť by tomu mohla podľa nich rómska pracovná agentúra, ktorú by chceli zriadiť.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu