Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Helsinský výbor: Najvyšší súd legitimizoval ponižovanie Rómov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR podľa Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku ospravedlňuje nenávistné prejavy ponižujúce Rómov a svojím rozhodnutím z marca tohto roku fakticky legitimizuje názor, že Rómovia sú menejcenní a ich dôstojnosť má nižšiu hodnotu ako dôstojnosť ostatných obyvateľov štátu.

Helsinský výbor pre ľudské práva na Slovensku tak reaguje na rozhodnutie najvyššieho súdu o dovolaní exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, ktoré potvrdilo rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici. Podľa názoru týchto súdov rozširovanie letákov s textom "s tvojou dôverou určite dokážem (okrem iného) odstrániť nespravodlivé zvýhodňovanie nielen cigánskych parazitov" nenapĺňa skutkovú podstatu trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Letáky rozširoval ešte v roku 2009 Marián Kotleba ako nezávislý kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Banská Bystrica - Sásová.

Krajský súd dospel k záveru, že text letáka nie je namierený proti rómskemu etniku. Kotlebovi podľa súdu nešlo o Rómov ako etnikum v celku, ale len o tých, ktorí sa priživujú na výhodách, ktoré im poskytuje spoločnosť a napokon nejde len o parazitujúcich z tohto etnika, ale aj o parazitujúcich z väčšinového obyvateľstva, čo je zdôraznené spojkou „nielen“.

Proti tomuto uzneseniu krajského súdu podala Žitňanská na podnet vtedajšieho splnomocnenca vlády pre rómske komunity Miroslava Polláka dovolanie. Najvyšší súd dovolanie odmietol.

Súd sa podľa Helsinského výboru obsiahlo venoval miestami až bizarnej jazykovo-gramatickej analýze slov Cigán, cigáň a cigánsky. "Neanalyzoval celý inkriminovaný výrok, vzájomnú súvislosť jeho častí („cigánskych parazitov“), ani jeho objektívne dopady vo forme hanobenia etnickej skupiny. V gramatickej analýze súdu akosi uniklo, že celé verejné pôsobenie predsedu Ľudovej strany Naše Slovensko Mariána Kotlebu a organizácií, ktoré založil a ktorých je členom, sú objektívne známe skutočnosti, dostatočne dokumentujúce jeho skutočné úmysly," uvádza sa v stanovisku výboru, ktoré poskytol jeho predseda Kálmán Petőcz.

Súdy podľa výboru v tomto prípade fatálne zlyhali v ochrane základného ľudského práva – rešpektovania ľudskej dôstojnosti každého človeka. "Rozhodnutie súdu však tvorí aj precedens, ktorý môže mať vážne následky nielen pre ďalší vývoj interetnických a interkultúrnych vzťahov na Slovensku, ale aj pre zdravý vývoj demokracie ako takej. Znamená totiž, že v budúcnosti ktokoľvek, kto bude chcieť hanobiť príslušníkov národov, etník a vierovyznaní (vrátane príslušníkov slovenského národa), sa môže vyhnúť postihu, ak do svojich výrokov vhodne doplní slovíčko „nielen”, alebo iné podobné slovo" myslí si Helsinský výbor.

Argumentácia súdu je podľa výboru navyše v rozpore s judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva, s odporúčaniami Európskej komisie proti rasizmu, so záväzkami Slovenskej republiky vyplývajúcimi z Medzinárodného dohovoru o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie, ako aj s cieľmi kampane Rady Európy na obmedzenie nenávistných prejavov, do ktorej sa zapája aj Slovensko. K vyhláseniu sa pripájajú organizácie Centrum pre výskum etnicity a kultúry, Ľudia proti rasizmu, Rómsky inštitút a Nadácia otvorenej spoločnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu