Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Novotný vylúčenie Žitňanskej nenavrhne, tá zo strany neodchádza

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA - Podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný má aj po dnešnom rokovaní poslaneckého klubu kritický postoj k iniciatíve Lucie Žitňanskej a Miroslava Beblavého (obaja SDKÚ-DS) Tvoríme Slovensko. Potvrdil to s tým, že napriek tomu na budúcotýždňovom straníckom Prezídiu ich vylúčenie nenavrhne.

"Bude záležať na diskusii, ale určite nebudem navrhovať vylúčenie zo strany. Osobne si myslím, že aj keď je v členskej základni mnoho takých hlasov, ktoré hovoria o najvyššom straníckom disciplinárnom treste, hlavne si musíme vydiskutovať, o čom je tento projekt. Toto by som zatiaľ nechal bokom," podotkol Novotný.

Podľa jeho slov sa momentálne o vylúčení Žitňanskej a Beblavého nehovorí. "Riešime bežnú politiku, témy, ktoré zaujímajú ľudí. Dôležité bude, ako sa bude viesť diskusia na Prezídiu," uzavrel s tým, že on očakáva vysvetlenie, či chcú daný projekt realizovať v rámci SDKÚ-DS alebo mimo nej a či pomôže stredopravým stranám alebo im bude skôr škodiť.

Žitňanská uviedla, že na projekt Tvoríme Slovensko sú rôzne názory. Na otázku, či spätne neľutuje, že o tom vopred neinformovala straníckych kolegov, odvetila, že je kopec kolegov, s ktorými sa o tom zhovárala. "Priznám sa, že som neočakávala takýto ohlas, a tak som nevidela dôvod. Som presvedčená, že je to dobrý projekt, za ktorým si stojím," vysvetlila.

Výroky Novotného, ktorý ju aj Beblavého označil za karieristov a nespokojencov a vyhlásil, že Žitňanská by mala prísť o funkciu predsedníčky poslaneckého klubu, ani dnes komentovať nechcela. "Ja na invektívy nezvyknem reagovať a už vôbec nie cez médiá. Za tie roky v politike som si zvykla na všeličo," uistila.

Žitňanská chce podľa svojich slov v SDKÚ-DS zostať. "Nevidím racionalitu vytvárať nové politické subjekty, lebo si myslím, že je nás dosť. Bola som zvolená ako poslankyňa za SDKÚ-DS. Môžeme mať iné názory na to, ako sa má robiť politika, túto zodpovednosť však treba znášať dokedy sa dá," myslí si. Či jej hrozí vylúčenie, nevie. "Ja sa s mojimi kolegami budem veľmi rada rozprávať aj na tému Tvoríme Slovensko," uzavrela.

Líder SDKÚ-DS Pavol Frešo povedal, že v strane sú dospelí a politicky skúsení ľudia a v takejto atmosfére si to na budúci týždeň na Prezídiu uzavrú. Na margo kritiky zo strany Novotného uviedol, že zvyšok si povedia na straníckej pôde. Či s jeho kritickými vyjadreniami súhlasí, nepovedal. Chce to nechať na stranícku pôdu. So Žitňanskou a Beblavým v SDKÚ-DS však naďalej počíta. "Tu nikto odnikiaľ neodchádza. Nemáme o tom žiaden signál," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu