Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Žitňanská predstavila frakciu: Stojí za ňou Dzurindov človek spájaný s kšeftom s podsvetím?!

Luciu Žitňanskú prišiel podporiť aj Štefan Hudec Zobraziť galériu (11)
Luciu Žitňanskú prišiel podporiť aj Štefan Hudec (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – V strane SDKÚ to začína poriadne vrieť. Po tom, čo Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý v stredu oficiálne oznámili svoju predstavu, kam by sa mala uberať politika SDKÚ, sa čoraz viac špekuluje o tom, kto stojí za ich aktivitou. Veľa naznačili aj mená hostí, ktorí ju prišli podporiť. Podľa medializovaných informácií nechýbal ani bývalý vedúci úradu vlády Mikuláša Dzurindu, ktorého Robert Fico obvinil z tunelovania hotela Forum. Okrem neho prišli aj ďalší ľudia z SDKÚ, ktorí sú považovaní za blízkych expredsedovi.

Stretnutie Žitňanskej s jej podporovateľmi bolo v hoteli, ktorý susedí práve s bývalým hotelom Forum a pozemky v centre mesta pod ním boli predmetom sporného predaja v roku 2003. „Rebelov“ prišlo podporiť okolo 100 ľudí, medzi ktorými sa vynímali aj známe tváre. Asi najväčšou bol práve Štefan Hudec, ktorého škandalózny imidž stál nedávno miesto generálneho sekretára. Hudec je pritom považovaný v SDKÚ za sivú eminenciu a pravú ruku Mikuláša Dzurindu. Spoločne s expokladníkom Igorom Kucejom figuroval v medializovanej kauze predaja hotela Forum či prideľovaní bytov v Starom Meste.

Robert Fico v roku 2010 obvinil SDKÚ z toho, že prala špinavé peniaze, spolupracovala s podsvetím a tunelovala štátne peniaze. V tejto kauze spomenul aj Hudeca, ktorý v tom čase pracoval na Úrade vlády a podpísal sa pod predaj pozemkov pod hotelom. Pritom mal podľa premiéra obchodovať so zavraždenými mafiánskymi bossmi Jozefom Svobodom († 48) a Jozefom Surovčíkom († 46).

To, že vražda Svobodu mohla súvisieť s  privatizáciou vládneho hotela, potvrdil aj vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Nebohý Svoboda údajne dlhoval desiatky miliónov korún Surovčíkovi, ktorý bol v skupine takáčovcov. Preto z neho spravil tichého spoločníka v kasíne hotela Forum. Z predaja mal takáčovcov a Surovčíka vyplatiť, no väčšinu peňazí si ponechal. O pár dní neskôr ho niekto zastrelil.

O Hudecovi sa roku 2010 špekulovalo ako o kandidátovi na šéfa SIS. Nakoniec tento post získal Karol Mitrík. Ani ten sa však nevyhol kritike za údajný rastúci vplyv skupiny podsvetia tzv. takáčovcov na tajnú službu. Týždenník Trend priniesol informáciu o tom, že šéfom odboru, ktorý má na starosti boj proti organizovanému zločinu vrátane odhaľovania ohrození ekonomických záujmov štátu, sa stal človek napojený práve na spomínanú skupinu. Tento človek bol v rokoch 2007 až 2009 spolumajiteľom SBS, ktorá je v prostredí polície a podsvetia považovaná práve za skupinu takáčovcov.

Na prvej Žitňanskej diskusii sa zúčastnili okrem Hudeca aj odídenec z KDH poslanec Radoslav Procházka, ktorý zvažuje kandidatúru na prezidenta. Andrej Hrnčiar, ktorý v pôsobí v poslaneckom klube Most-Híd. Akciu moderoval bývalý hovorca Ivety Radičovej Rado Baťo. Z radov poslancov SDKÚ prišla okrem organizátorov iba poslankyňa Magda Vášaryová. Zaujímavými postavami však boli bývalý člen dozornej rady Tiposu a pravá ruka Ivana Mikloša Günter Furin či bývalý štátny tajomník na ministerstve zahraničných vecí Milan Ježovica. Furin musel okrem iného vysvetľovať spornú dotáciu pre tenistku Dominiku Cibulkovú. Ježovicu kritizoval súčasný minister Miroslav Lajčák za to, že ministerstvo rozdeľovalo obrovské dotácie súkromným firmám a niektoré z nich museli zrušiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu