Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Kažimír o schválení eurorozpočtu: Výsledok je vynikajúci a nespadol z neba

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tohtotýždňové schválenie nového viacročného rozpočtu EÚ, podľa ktorého dostane SR v období 2014 až 2020 z Bruselu približne 20 miliárd eur a odvedie asi 7 miliárd eur, je pre Slovensko dobrou správou.

Približne 75 % verejných investícií v SR sa totiž v posledných rokoch financuje práve z európskych zdrojov. V dnešnej diskusnej relácii Na telo televízie Markíza to vyzdvihol minister financií Peter Kažimír (Smer–SD).
      
"Som spokojný. Výsledok rokovaní je vynikajúci a nespadol z neba. Je výsledkom tímovej roboty, skvelého výkonu našej diplomacie, tímu samotného premiéra a ostatných rezortov. Je úplne kľúčové, s akým objemom peňazí budeme pracovať v ďalších siedmich rokoch," doplnil Kažimír.
      
Zároveň, že v tomto roku musí Slovensko z európskych peňazí vyčerpať 1,5 miliardy eur. Pomalé čerpanie eurofondov Slovenskom je podľa Kažimíra dedičstvom detských chorôb, či už v prípade predvstupových fondov alebo fondov z prvého programovacieho obdobia. "Všetko úsilie pri čerpaní musí smerovať k tomu, aby prepadlo čo najmenej eur," zdôraznil.
      
Vyrokovanie zaujímavého balíka eurofondov, ktoré by SR mala dostať v novom programovacom období, nie je podľa Ľudovíta Kaníka z opozičnej SDKÚ-DS zásluhou súčasnej vlády Roberta Fica (Smer-SD). "Myslím si, že toto by sa podarilo úplne každému zástupcovi Slovenska, ktorý by bol v Bruseli. Nie sme nijakým výnimočným spôsobom vyčlenení," oponoval Kažimírovi opozičný poslanec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu