Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Frešo o neúspešnej voľbe predsedu ÚPN: Smer poníži každého, kto mu nie je lokajom

de o druhý neúspešný pokus zvoliť nové vedenie ÚPN
de o druhý neúspešný pokus zvoliť nové vedenie ÚPN (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ústav pamäti národa (ÚPN) sa zaradí k ďalším inštitúciám, ktoré budú pôsobiť bez svojho šéfa. Parlament dnes v tajnej voľbe nezvolil predsedu Správnej rady ÚPN.

Spoločný opozičný kandidát František Mikloško získal podporu 63 zo 141 prítomných poslancov. Pôvodného kandidáta Smeru-SD Juraja Kalinu najsilnejší poslanecký klub nakoniec z volieb stiahol, Mikloško teda kandidoval sám.

Ide o druhý neúspešný pokus zvoliť nové vedenie ÚPN. Prvé voľby sa konali v novembri, Mikloško, ktorého vtedy navrhli strany KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS a podporoval ho aj klub OĽaNO, získal 63 hlasov zo 144 prítomných poslancov. Bývalého hovorcu ÚPN Michala Dzurjanina, ktorého navrhla SaS, podporil iba jeden zákonodarca. Vládna strana Smer-SD nenavrhla žiadneho nominanta. Bez podpory Smeru-SD ani jeden z kandidátov nemohol byť zvolený.

Súčasnému predsedovi Správnej rady ÚPN Ivanovi Petranskému sa končí funkčné obdobie 31. januára 2013. ÚPN čaká v stredu 30. januára voľba podpredsedu správnej rady, horúcimi kandidátmi majú byť Jozef Lang a Andrea Kluknavská.

Neúprosný a nekompromisný postoj a arogancia moci. Takto charakterizovali predstavitelia opozície dnešnú tajnú voľbu predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN), v ktorej opäť neuspel opozičný nominant František Mikloško.

"Som sklamaný, ale po tých vyjadreniach Smeru-SD, keď stiahli svojho kandidáta a na adresu Mikloška nepovedali jedno pozitívne slovo, som očakával, že tá voľba dopadne tak, ako dopadla. Tajne som ale dúfal, že sa v Smere nájde niekoľko odvážlivcov, ktorí podporia doteraz najlepšieho kandidáta," uviedol predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Zároveň tvrdí, že opozícia musí rešpektovať väčšinu, ktorá sa rozhodla byť v týchto personálnych otázkach neúprosná a nekompromisná a presadzovať si len vlastné záujmy.

Opozícia teraz bude podľa Hrušovského rokovať, aby sa dohodla na ďalšom postupe. "Musia prebehnúť rokovania, možno sa spomenú aj iné mená ako Mikloško. Cúvať z možnosti navrhnúť kandidáta považujem za nie dobrú taktiku, ale vylúčiť teraz nemôžem nič, keď sme okúsili aroganciu," dodal. Podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon by bol za to, aby Mikloško opätovne kandidoval za šéfa Správnej rady ÚPN. "Nikto nemôže mať voči nemu žiadnu námietku. Je dobrým kandidátom na túto pozíciu. Ja osobne by som bol za to, aby kandidoval opäť," povedal. To, že Mikloško dnes opäť v pléne neprešiel podľa Simona len dokazuje, že Smer-SD chce mať všetky pozície. "Je to arogancia moci," poznamenal.

Líder SDKÚ-DS Pavol Frešo je presvedčený, že opozícia drží spolu a je jasné, že ten, kto nechce zvoliť šéfa ÚPN, je Smer-SD. "Kandidát Smeru (Juraj Kalina, pozn. red) bol tak ponížený, že dal signál každému, kto by chcel kandidovať na akýkoľvek post s podporou Smeru-SD, že ak nebude úplne na 100 percent robiť všetko ako lokaj, čaká ho takéto verejné poníženie," myslí si Frešo.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko je presvedčený, že dnes sa opäť ukázala absolútna arogancia Smeru-SD, ktorý vlastného kandidáta po prejavení názoru neskutočným spôsobom stiahol. "Toto si musia všetci ich voliči veľmi dobre zapamätať," odporučil. Aj Galko avizuje ďalšie opozičné rokovania. "Uvidíme, či sa nejaký kvalitný človek nájde. Smer-SD ale nemá záujem o nejakú odbornosť," uzavrel.

Poslanec Smeru-SD Otto Brixi si Mikloška váži ako skúseného politika s dobrým srdcom a mnohými skúsenosťami, avšak dnešná voľba podľa neho ukázala, že na jeho zvolenie za šéfa ÚPN nie je celopolitická vôľa. Brixi považuje za prirodzené, aby Smer-SD navrhol do ďalšej voľby svojho kandidáta. Dnes však nevie povedať, kto by ním mal byť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu