Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Frešo: Gorila má v sebe potenciál otriasť celou jednou érou

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kauza Gorila má v sebe potenciál otriasť celou jednou érou a je to najlepšie zostavená uniknutá spisba, aká sa pripisuje práci tajných služieb nielen u nás, ale za posledné roky aj v širokom svete. V dnešnej rozprave k správe o vyšetrovaní kauzy Gorila to vyhlásil líder SDKÚ-DS Pavol Frešo.

"Patrím medzi ľudí, ktorý spis čítali celý. Tak výrazný dokument som si nevedel predstaviť ani v najdivokejšom sne. Špinavé prachy, sex, politika, autenticky znejúce repliky, všetko namiešané tak, aby si aj nezaujatý čitateľ prišiel na svoje," povedal Frešo.
      
Podľa jeho slov si dnes nikto nedovolí verejne spochybniť, že je to od prvého do posledného písmenka autentický materiál. "Pritom stále existuje slušná pravdepodobnosť, že to tak nie je, teda, že ide o kompilát a skladačku reality a autorskej imaginácie. Jediný, vysokopostavený politik s priamym prístupom k najdiskrétnejším informáciám, ktorý nemal žiaden osobný alebo politický záujem Gorilu zneužívať, bola premiérka Iveta Radičová. Tá povedala, že veľká časť z dokumentu je čistá beletria a spravodajská hra," pripomenul Frešo.
      
Lídrovi SDKÚ-DS sa ale nepáči, že od protestov na námestiach prešiel rok a stále prešľapujeme na mieste. "Vyšetrujeme, ale stále bez hmatateľného výsledku. Najdôležitejšia otázka je, čo je tam pravda. Priebežné informácie o postupe vyšetrovania v parlamente, to isto nie je postup, akým sa dozvieme, čo z napísaného je pravda. Sú aj politici, ktorí si na tomto spise budujú politickú kariéru a vyhovuje im, že to nemá koniec," myslí si.
      
Podľa Freša nejde len o to, či Robert Fico bol v konšpiračnom byte, alebo nie, aj keď to považuje za dôležitú otázku. "Sú tu aj otázky, prečo sa vyšetrovaniu začalo dariť až po tom, ako všetko prasklo. Ktorí výkonní ľudia boli za vyšetrovanie zodpovední predtým a čo im bránilo?" pýtal sa. Frešo je presvedčený, že vždy budú politici, ktorí podľahnú pokušeniu. "Na potieranie korupcie nemáme nič účinnejšie, okrem bezpečnostných orgánov a tie musia priniesť výsledky. Prídeme s riešením, ktoré umožní parlamentu vidieť viac do toho, ako vyšetrovanie prebieha," avizoval.
     
Poslanec Anton Martvoň (Smer-SD) súhlasil s Frešom len v tom, že kauza môže byť zmesou poloprávd a lží. "Mali by ste sa ale pýtať vašich spolustraníkov, či v byte boli, prečo tam boli a prečo sú spomínaní. Mal by vystúpiť Mikuláš Dzurinda a ako vtedajší premiér povedať, aké má on informácie," apeloval Martvoň. Za zaujímavý fakt označil, že s ľuďmi, ktorí sú v spise spomínaní, Frešo bežne robí spoločné tlačovky a objíma sa. "Tvárite sa, ako by sa nič nedialo. Vodu kážete a víno pijete," dodal.
      
Poslanec Martin Fedor (SDKÚ-DS) následne predložil návrh na rozšírenie uznesenia k správe o vyšetrovaní kauzy gorila. Podľa neho by mal minister vnútra do 30. júna predložiť NR SR správu o priebehu vyšetrovania kauzy Gorila orgánmi policajného zboru od roku 2006 do roku 2012. "Vrátane dôvodov, prečo v tomto období nedospeli k výsledkom, ktoré by umožnili trestné stíhanie respektíve obvinenia konkrétnych osôb," doplnil Fedor. Je totiž podľa neho nutné riadne vyšetriť samotné vyšetrovanie tohto prípadu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu