Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

List Čaplovičovi zaznamenal podporu: Mal by učiteľov obhajovať, nie zhadzovať

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vyše 700 ľudí už podporilo otvorený list, ktorí poslala skupina nespokojných učiteľov ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi. Žiadajú ho v ňom o pravdivé informovanie a korektné vystupovanie.

"Ako minister školstva ste povinný učiteľov a nepedagogických zamestnancov zastupovať a obhajovať, nie nás v očiach verejnosti zhadzovať a dehonestovať," napísali minulý týždeň učitelia ministrovi. Rezort školstva zatiaľ na list nereagoval, povedal Vladimír Crmoman zo Spojenej školy Novohradská v Bratislave, zástupca nespokojných učiteľov, ktorí v decembri pokračovali v štafetovom štrajku. Ministrov hovorca Michal Kaliňák doplnil, že minister je momentálne na dovolenke.

List ministrovi podpísalo 40 učiteľov a na internete neustále pribúdajú ďalší podporovatelia, ktorých je momentálne viac ako 700.

Nespokojných učiteľov okrem iného zaujíma výška odmien ministra školstva Dušana Čaploviča, ako aj nakladanie s financiami v rezorte. V liste ministrovi položili päť otázok k jeho posledným vyjadreniam, ktoré sa ich hlboko dotkli. Minister sa vyjadril, že učitelia mali v predchádzajúcom roku odmeny vo výške 700 eur. "Keďže väčšina radových učiteľov sa k takejto odmene ani zďaleka nepriblížila (pričom sú aj školy, ktoré nedostali odmeny vôbec), žiadame Vás, aby ste sa z titulu Vašej právomoci pozreli, kde sa tieto peniaze stratili, respektíve kto ich reálne dostal ako odmenu," píšu učitelia ministrovi. Zároveň si myslia, že by bolo od ministra ústretové, keby zverejnil aj výšku svojich odmien.

Považujú za smutné, až zarážajúce, že sa aj minister podieľa na šírení "lacného postkomunistického mýtu o učiteľských prázdninách". Pripomínajú mu, že učitelia nemajú prázdniny, ale dovolenku, respektíve náhradné voľno. Zároveň chcú, aby im Čaplovič vysvetlil, o akých benefitoch, ktoré učitelia získali a získavajú na rozdiel od iných zamestnancov, hovoril.

Pripomínajú slová ministra aj vlády, že slovenskí učitelia musia pochopiť, že sme v ekonomickej kríze a nie sú prostriedky na dofinancovanie školstva. Preto žiadajú vysvetlenie, prečo ministerstvu nestačí, aby v dobe internetu vychádzali Učiteľské noviny len on-line vo formáte PDF, prečo rezort minul na reprezentačné účely 109-tisíc eur, či prečo sa zo štátnych peňazí zaplatila za ministrovo ubytovanie na OH v Londýne za jednu noc suma, ktorá sa zhruba rovná mesačnému platu bežného učiteľa. Podľa nich peniaze v rezorte netečú správnym smerom a uvítali by nezávislý audit.

Zároveň sa pýtajú, prečo rezort skôr ako kúpil licenciu na Planétu vedomostí za takmer šesť miliónov, nevyriešil hlavný a skutočný problém, ktorým je zabezpečenie štandardného množstva počítačov štandardnej kvality na všetkých školách. "Planéta vedomostí môže ohúriť naozaj len niekoho, kto žije na planéte nevedomosti," myslia si učitelia.

Nepáči sa im ani zmena financovania osemročných gymnázií, ktoré majú prísť od januára o časť peňazí, keďže dostanú na žiaka prvého až štvrtého ročníka rovnaký normatív ako základné školy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu